Suomen tanssioppilaitosten liitto STOPP ry jakaa vuosittain tunnustuksia tanssikasvatuksen parissa ansiokkaasti työskennelleille. Vuoden 2019 Tanssikasvatus elämäntyönä -palkinto meni tanssitaiteilija Sinikka Gripenbergille. Vuoden tanssikasvattaja -palkinnot saivat tanssipedagogit Sanna Kuusisto sekä Elina Turpeinen. Kuopion Tanssistudiota sekä joensuulaista Tanssikoulu Cat Peoplea vetävä Elina Turpeinen on kulkenut pitkän tien tanssikoulujen rehtoriksi. Tanssi tuli Elinan elämään yläkoulussa.
”Muistan sen ensimmäisen hetken, kun kiinnostuin tanssista, se oli yläasteella Lieksassa. Taisin olla seitsemännellä luokalla ja meillä oli kevätjuhlassa jazztanssiesitys. Minusta se oli hienointa mitä olin ikinä nähnyt ja siitä se jotenkin lähti.” Elina kertoo.
Vaikka hän aloitti tanssin verraten myöhään, innokkuus ja erityisesti Jari Karttusen opetustyyli inspiroi. Lopulta Elina päätyi lukion jälkeen Joensuuhun ja Pohjois-Karjalan tanssiopistolle töihin. Hän aloitti tuolloin tanssimisen Cat People -tanssiryhmässä ja eteni ryhmän koreografiksi ja vetäjäksi. Vuonna 2003 hän aloitti vuoden mittaisen tanssinohjaajakoulutuksen ja sen jälkeen tie vei Kuopioon ammattikorkeakouluun. 2009 hän valmistui ja koko opiskeluajan Elina työskenteli Kuopion Tanssistudiolla, johon häntä lopulta pyydettiin tanssikouluyrittäjäksi jatkamaan Tanssistudion toimintaa.
Marraskuussa annettu palkinto kertoo Elinan mukaan myös siitä, että tehty työ tulee näkyväksi.
”Onhan se huikean häkellyttävä kunnia, kun kyseessä on valtakunnallinen tunnustus. Se, että juuri minä sain palkinnon, lämmittää kyllä sydäntä. Olen myös samalla ylpeä siitä työstä, mitä opettajien kanssa ollaan täällä Kuopiossa ja Joensuussa tehty. Kiitollinen olen myös siitä, että ne ponnistelut, joita on tehty ja tunnit, jotka olen Kuopion ja Joensuun välisessä bussissa viettänyt, eivät ole menneet hukkaan.”
Tunnustus on antanut tärkeän muistutuksen siitä, että omassa työssä on oikealla tiellä. Jatkossa Elina haluaa jatkaa kehittämistyötä ja parantaa taiteen perusopetuksen laatua edelleen. Tärkein asia työssä on kuitenkin se, että saa opettaa ja olla oppilaiden kanssa matkalla heidän haaveitaan kohti, oli se sitten ammattilaisuus tai vain harrastamisen ilo.
Ajan jakaminen kahden tanssikoulun välillä on aika haastava yhtälö, mutta Elina kiittelee sitoutunutta henkilökuntaa:
”Todella iso rooli näiden koulujen pyörittämisessä on tottakai henkilökunta. Minulla on käynyt onni, sillä molemmissa kouluissa on sellaisia tanssinopettajia töissä, jotka pystyvät ottamaan vastuuta ja itsenäisesti hoitamaan asioita. Tämä mahdollistaa sen, että voin itsekin opettaa ja tehdä jatkuvasti kehittämistyötä.”
Tanssista kiinnostuneita on hyvin sekä Kuopiossa että Joensuussa, mutta Kuopiossa korostuu hivenen enemmän tavoitteellisuus, johtuen tanssin jatkokoulutusmahdollisuuksista. Joensuussa puolestaan korostuu enemmän harrastuspainotteisuus. Tanssin pariin innostaminen on Elinan näkemyksen mukaan paljolti peruskoululähtöistä. Elina toteaa, että tanssi on erityisesti sellainen laji, jota pitää saada kokeilla itse, jotta tietää mitä se on ja pitääkö tanssista vai ei.
”Molemmissa kaupungeissa, sekä Joensuussa että Kuopiossa, on tehty paljon peruskouluyhteistyötä. Kuopiossa on Taidekarusellihanke, joka vie eri taiteenlajeja peruskouluihin. Tällä voidaan viedä tietämystä ja mahdollisuuksia harrastaa myös heille, joilla ei välttämättä ole taloudellista mahdollisuutta tulla tanssikouluun. Joensuussa vastaava hanke on nimeltään Liikkuva koulu. Ajatuksena on, että kierretään kaikki mahdolliset alueen koulut ja kaikki pääsevät kokeilemaan tanssia. On hyvä, että tällaisia hankkeita on, koska niillä voidaan innostaa liikunnan pariin.”
”Pidämme tanssitunteja, joilla pääsee kokeilemaan liikkumista musiikin tahtiin. Se on se tärkein elämys, jolla mahdollinen into syttyy.
Kuopio Tanssii ja Soin sekä Kuopion Tanssistudion yhteistyö tanssikasvatustyössä on Elinan mielestä todella tärkeää, koska tapahtuma tarjoaa selkeän foorumin tanssioppilaitoksille päästä esille.
”Tällä päästään kertomaan, mitä Suomen tanssikouluissa konkreettisesti tehdään tanssikasvatuksen eteen ja mitä tanssikasvatus ylipäätään on, koska taiteen perusopetus on valtavan hyvä systeemi. Opetus on valtavan laadukasta ja meillä on huikeita osaajia. On tärkeää, että Kuopio Tanssii ja Soi tuo tanssikasvatusta esille festivaalin yhteydessä, jotta nähdään mistä tanssijat ja osaajat tulevat.
Lopulta kyse on systemaattisesta työstä sen eteen, että Suomessa on tanssin ammattilaisia ja että meillä on jatkossakin laadukas tanssitaiteen taso.
Taidekasvatuksen kehittämiskohteina Elina näkee saavutettavuuden sekä rahoituksen parantamisen. Taiteen tukeminen enemmän myös paikallisesti olisi tärkeää, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus harrastaa. Haasteita on siis edelleen ja töitä niiden parissa varmasti riittää.