Tanssiesitykseen kannattaa tulla avoimin mielin

Monien tapahtumien pahin kilpailija on sohva. Nykyisen digitalisaation aikakaudella myös erilaiset laitteet vievät yhä enemmän huomiota. Kynnys lähteä paikan päälle katsomaan jotain tapahtumaa tai esitystä, voi siksi olla korkeampi kuin ennen. Yksi syy siihen, miksi kulttuuritapahtumiin lähtemisen kynnys saattaa olla korkea löytyy myös siitä, että ihmiset eivät tiedä mikä heitä saattaisi kiinnostaa. Jos ei ole koskaan nähnyt esimerkiksi tanssiesitystä, ei välttämättä osaa arvioida millaiseen esitykseen haluaisi mennä. Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla valinta on tehty yleisölle helpoksi. Koska koko ohjelmisto on laadukas, voi esityksistä huoletta valita minkä tahansa. Myös ilmaisohjelmisto festivaalin aikana tarjoaa helpon tavan tutustua tanssiin.

"Aisti,näe, kuule ja tunne"

Monelle on myös tarttunut ajatus, että tanssia ja esitystä täytyisi jollain tavalla ymmärtää, ennenkuin esitykseen uskaltaa tulla. Festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen on useassa yhteydessä puhunut aiheesta ja sanonut, että ihmisten tulisi "vapauttaa itsensä ymmärtämisen taakasta". Ymmärtämisen tarve syntyy usein siitä, että olemme tottuneet seuraamaan juonellisia tarinoita, kuten elokuvissa. Tanssi ja erityisesti nykytanssi on kuitenkin taidemuoto, joka lähtee usein enemmän tunnetiloista tai erilaisista käsitteellisistä asioista, joita ei voi välttämättä juonellisesti esittää. Mutta juuri tässä onkin tanssin voima. Sen avulla voidaan ilmaista asioita, joita muilla keinoin olisi vaikea tuoda ilmi.

Tanssia voi tulla katsomaan aivan kuka tahansa ja tärkeää on vain oma kokemus. Muiden arvioista ei tarvitse välittää. Jorma korostaa myös, että ketään ei pakoteta tykkäämään.  Yleensä esityksistä lähdetään kuitenkin wau-fiiliksellä ja ajatuksella, että "ai se olikin noin hienoa!" Esityksiin voi tulla rohkeasti omana itsenään ja omista lähtökohdistaan käsin. Kuopion festivaalitunnelmaa on kuvattu usein ainutlaatuiseksi ja jo pelkästään sen kokeminen antaa voimaa arkeen. Festivaalille saa tulla hämmästymään ja innostumaan! 

Alla olevalla video on taltioitu juhlakirjan julkistustilaisuudessa. Jorma kertoo omasta polustaan festivaalin taiteelliseksi johtajaksi ja siitä, miten yleisö voi lähestyä tanssia.


Muita kiinnostavia juttuja!