Kuva: Petri Laitinen

Tanssi ja terveys kulkevat käsi kädessä

Jo pitkään on tiedetty, että tanssilla on paljon terveyttä tukevia ominaisuuksia. Tanssiessa liikettä ei tule pelkästään kropalle vaan myös aivoille. Tutkimusten mukaan tanssi parantaa koordinaatiokykyä ja lihastoimintaa. Kunnon kohotessa mielikin paranee ja liikkeen tuottamat uudet yhteydet aivoissa kohentavat myös aivoterveyttä. Kuopio Tanssii ja Soi on mukana myös terveyden vaalimisessa paitsi tarjoamalla ohjelmaa, mutta myös erilaisia kursseja ja seminaareja. Tämä kesän seminaaritarjonnassa käsitellään tanssia mm. neurologisen kuntoutuksen menetelmänä

Pilleripurkille vai tanssitunnille?

Tanssin vaikutuksia ihmisen terveyteen ja erilaisten sairauksien hoitoon, on tutkittu viime vuosina ahkerasti. On havaittu, että tanssilla on saatu positiivisia tuloksia toimintakyvyn ja mielialan kohentamisessa. Erityisesti Parkinsonin tautia sairastavilla, tanssi edesauttaa tasapainon ylläpitämisessä ja vähentää sairauteen liittyvää depressiota. Yllättävää on, että jo virtuaalinen tanssiharjoitus tuottaa positiivisia vaikutuksia. Tämä todettiin korealaisten tutkijoiden tekemässä tutkimuksessa. (Lee, Lee & Song 2015)

Britanniassa on etenemässä aloite, jonka tarkoituksena on että lääkäri voisi kirjoittaa reseptin vaikkapa juuri tanssitunnille. Pyrkimyksenä on vähentää potilaiden liiallista lääkitsemistä ja tarjota lempeämpiä keinoja hoitaa erilaisia tiloja. Alkuperäisen jutun Dance Magazinen sivuilta voit lukea täältä. Ehkäpä ensi kesänä voisit hemmotella itseäsi ja läheisiäsi ja suunnistaisit vaikkapa tanssiesitykseen, kurssille tai seminaariin? Näihin tapahtumiin et tarvitse lainkaan reseptiä!

 

Lue lisää: 

Kurssit  Esiintyjät

Tanssi ja neurotiede yhdistyvät huippututkimuksessa

Tanssin Tiedotuskeskus ry uutisoi sivullaan tohtori Hanna Poikosen postdoc-tutkimuksesta, jonka avulla on tarkoitus tutkia tanssin katsomisen vaikutuksia aivoissa. Pian käynnistyvä tutkimus on jatkoa Poikosen aiemmalle tanssin neurotieteen tutkimukselle. Vuonna 2018 väitellyt Poikonen on tanssija ja lääketieteellisen tekniikan diplomi-insinööri. Jatkotutkimus ja siihen tarvittava aineisto on tarkoitus kerätä Kanadassa. 

“LIVELabissa tutkimus tehdään teatteritilassa. Tutkimukseen osallistuu vuorollaan kolme 15 hengen ryhmää, jotka kukin näkevät livenä 15 minuutin pätkän espanjalaisen Iron Skulls Co -ryhmän teoksesta”, Poikonen kertoo." (danceinfo.fi 2019) Iron Skulls on nähty myös Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla vuonna 2017. Tuolloin kuopiolainen yleisö ihastui taituruudessaan uskomattoman upeaan ryhmään. Iron Skulls yhdistää tanssissaan hiphopia, akrobatiaa ja nykytanssia. 

Lue koko juttu Tanssin Tiedotuskeskuksen sivuilta tästä

Iron Skulls 2017 Sinestesia

 

Muita kiinnostavia juttuja