Tanssiteatteri Raatikko lumoaa lapset ja nuoret
Kuva: Matti Rajala/Tanssiteatteri Raatikko

Kuopio nosti lentoon

Tanssiteatteri Raatikko on vantaalainen tanssiteatteri, joka on keskittynyt erityisesti lapsiin ja nuoriin. Teatteri perustettiin vuonna 1972 Marjo Kuuselan ja Maria Wolskan toimesta. Raatikolla on omat teatteritilat Vantaalla, mutta se esiintyy myös kiertueilla ympäri Suomen. Kuopio Tanssii ja Soillekin Raatikko saapui esiintymään jo 1970-luvulla ja vierailuja oli säännöllisesti jokaisella vuosikymmenellä aina 1990-luvun loppupuolelle saakka. 

"Kuopion merkitys Raatikolle oli valtava. Raatikko oli kiertueteatteri ja elimme sillä, kuinka paljon saimme myytyä isoja kiertueita. Jos Kuopioon sai ensi-illan, se myi meidän esitykset seuraavaksi vuodeksi, sillä festivaali keräsi yhteen tanssikriitikot, jotka kirjoittivat ympäri Suomea." kertoo koreografi Marjo Kuusela festivaalin 50v-juhlakirjassa. 

Mutta mitä kuuluu parin vuoden päästä viisikymppisiään viettävälle Raatikolle tänään? Otimme siitä selvää ja kysyimme asiaa Raatikon teatterinjohtaja Marja Korholalta

Kiertueita ja työpajoja

Raatikko kiertää edelleen esiintymässä, mutta mukaan mahtuu myös työpajatoimintaa, joka osallistaa taiteen tekemiseen. Tanssiteatteri Raatikko on valittu mukaan Taidetestaajat-hankkeen uudelle kaudelle. Ryhmä tuottaa nykytanssiryhmä Kinetic Orchestran ja Vantaan Kulttuuripalveluiden kanssa esitykset Kulttuuritalo Martinukseen. Keväällä 2021 nykytanssia testaa 1500 kasiluokkalaista.

"Haimme mukaan Taidetestaajiin jo ensimmäiselle kaudelle ja olemme olleet mukana kaikki kolme kautta. Vuonna 2017 teimme yhteistuotannon Dreams of Replay Susanna Leinonen Companyn kanssa, toisella kaudella 2018-2019 Carl Knif Companyn kanssa At once in Helsinki (joka oli ensi-illassa Kuopiossa) ja syksyllä 2019 All male Panel, Kinetic Orchestran kanssa. Tavoitteena oli esitellä nuorille korkeatasoista nykytanssia ja yleisötyöllä madaltaa kynnystä nykytanssin katsomiseen. Ensimmäisenä vuonna Susanna Leinonen Companyn tanssijat ohjasivat kaikille nuorille tanssityöpajan. Tanssijat kiersivät kouluja kolmen viikon ajan, työpajoja oli muistaakseni 44. Työpajoista pidettiin kovasti ja oli mahtavaa nähdä kerralla 60 kasiluokkalaista tanssimassa isossa liikuntahallisssa. Esitysvierailun jälkeen oppilaat katsoivat tanssijoiden tekemän videon, jossa annettiin tehtäviä oman tanssin tekemiseksi." Korhola kertoo.

Tanssiteatteri Raatikko, Luutanainen, 1984

Tanssiteatteri Raatikon Luutanainen vuonna 1984 tanssiviikolla. Kuva Veikko Kankkunen.

Tanssiteatteri Raatikko, Tarinoita Muumilaaksosta, 2019

Tarinoita Muumilaaksosta, valokuvaaja: Matti Rajala, © Moomin Characters ™

Ajankohtaisaiheita ja Tarinoita Muumilaaksosta

Kevät on tuonut muutoksia kaikkien esiintyvien ryhmien toimintaan, niin myös Raatikon. "Meillä on sama tilanne kuin kaikilla muillakin teattereilla ja tanssiryhmillä eli kaikki esitykset 16.3. lähtien on peruutettu tämän kevään osalta. Mutta uskomme ja toivomme, että syksyllä voidaan taas käynnistää esitystoiminta, toivottavasti! Teemme uuden lastenproduktion Hulivili ja oikkuileva ilmasto, joka perustuu ilmastotutkija Tiina Nygårdin samannimiseen kirjaan. Tartumme siis ajankohtaiseen aiheeseen, esitys on suunnattu päiväkoti- ja kouluikäisille lapsille. Tarinoita Muumilaaksosta jatkaa vielä syksyllä ohjelmistossa, koska jouduimme peruuttamaan niin paljon kevään esityksiä." Korhola sanoo.

"Tulevaisuuden suunnitelmista sen verran, että todellakin juhlimme vuonna 2022 viisikymppisiä, toivottavasti uusissa ja entistä paremmissa tiloissa. Meiltä menee vuoden kuluttua toimitila alta, joten muutamme uusiin tiloihin syksyllä 2021. Tuleva toimitila on vielä vahvistamatta, mutta asian pitäisi vahvistua vielä ennen kesää." summaa Korhola.

Ja koska kesä on väistämättä tulossa, niin alla voit katsoa pätkän esityksestä Pottuwarvas lomailee. 


Muita kiinnostavia juttuja!