Paluu tulevaisuuteen -tähden säätiö rahoittaa myös tanssin tutkimusta
tutkimus
Kuva: Pixabay

Tähtinäyttelijän säätiö tukee Parkinsonin taudin tutkimusta

Michael J. Fox on tunnettu näyttelijä, kirjailija ja tuottaja, joka muistetaan erityisesti Paluu tulevaisuuteen ja Doc Hollywood elokuvista. Lisäksi hän näytteli useissa palkituissa televisiosarjoissa, kuten Perhe on paras ja Spin City. Hän sairastui jo 29-vuotiaana, juuri Doc Hollywood -elokuvan aikaan, Parkinsonin tautiin ja perusti vuonna 2000 The Michael J. Fox Foundationin. Säätiön tavoitteena on tukea tutkimusta ja lääkekehitystä, jotta potilaiden elämänlaatua voitaisiin parantaa ja jotta uusia hoitoja saataisiin käyttöön. Parkinsonin tautia sairastaa maailmanlaajuisesti noin kuusi miljoonaa ihmistä, joten sairaus koskettaa todella suurta joukkoa sekä välittömästi että välillisesti.

Parkinsonin tauti on parantumaton ja etenevä neurologinen sairaus, jonka oireina ovat liikkeiden hitaus, lepovapina, lihasjäykkyys ja tasapainovaikeudet. Sen kuvasi ensimmäisenä lääkäri James Parkinson jo vuonna 1817, mutta taudin varsinaista aiheuttajaa ei ole pystytty vieläkään tunnistamaan. Sille altistavia tekijöitä kyetään kuitenkin arvioimaan ja esimerkiksi päävammat kasvattavat sairauden riskiä. Sairauden mekanismeista tiedetään, että se tuhoaa hermosoluja pääasiassa aivojen tyviosan mustatumakkeen alueelta. 

Baletti meets Parkinson

Liikuntaa pidetään yleisesti hyvänä hoitomuotona Parkinsonin taudissa. Kanadassa National Ballet School perusti muutama vuosi sitten Dancing with Parkinson's -ohjelman tautia sairastaville osana kahden yliopiston tutkimusprojektia. Tutkimusprojektin tarkoituksena oli oppia ymmärtämään tanssin fyysisiä ja neurologisia vaikutuksia potilaisiin. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että tanssi vaikuttaa positiivisesti tasapainoon vielä kuusi kuukautta jälkeenpäin. Syntyi myös palkittu dokumentti Synapse Dance, jonka voit katsoa alta. 

Kun on tietoa voi toimia

Kuopio Tanssii ja Soin järjestää joka vuosi eri yhteistyötahojen kanssa mielenkiintoisia seminaareja tanssin alalta. Seminaarit tuovat uutta tutkimustietoa esille ja toimivat tärkeinä keskustelun herättäjinä yhteiskunnallisella tasolla. Mukana oli tänä vuonna muun muassa Tiedolla taitoa tulevaisuuteen -seminaari, jossa aiheena oli tanssin ja musiikin näkökulma kuntoutukseen. Kuopiossakin tehdään tärkeää ja uraauurtavaa tutkimusta tanssin ja neurologisen kuntoutuksen parissa. Kun asioita tutkitaan, saadaan arvokasta tietoa ja kun on tietoa, tiedetään miten voidaan toimia vaikkapa juuri Parkinson-potilaiden hoidossa. 

 


Muita kiinnostavia juttuja!