Kuva: Pixabay

Tanssituntien keskeinen tekijä-säestäjä Juhana Huhtinen

Juhana Huhtinen on Kuopion konservatorion säestäjä ja pianonsoiton opettaja, joka on ollut mukana Kuopio Tanssii ja Soi -tapahtumissa jo yli 20 vuotta! Tapahtumassa kurssien säestäjänä toimiva Juhana kertoo, että hän aloitti säestäjänä kursseilla jo 1990-luvun loppupuolella. Hän päätyi mukaan tapahtumaan alun perin konservatorion kautta, jossa oli toiminut ammatillisessa tanssin koulutuksessa säestäjänä. Silloin säestämiselle oli tarvetta, sillä sitä käytettiin jokaisella tunnilla. Tarve ei rajoittunut pelkästään tanssin treenitunneille vaan sitä käytettiin myös opettajien didaktiikan tunneilla. Myöhemmin, kun tanssin ammatillinen opetus siirtyi ammattikorkean puolelle, Juhana kävi säestämässä myös siellä. Viime vuodet tanssin säestys on Juhanan osalta keskittynyt Kuopio Tanssii ja Soi -tapahtuman yhteyteen.

- Ensimmäiset säestykseni tein poikien tanssikurssilla, jotka silloin pidettiin Vuorelassa. Yhtenä vuonna olen ollut poissa, sillä silloin olin armeijassa, Juhana kertoo.

Säestäjältä vaaditaan nopeaa reagointikykyä

Juhana kertoo, että tanssin säestäminen on tietyllä tavalla nuoteista vapauttavaa. Tekniikkatuntien säestämisessä tulee hyvin harvoin erityisiä kappaletoiveita, joten säestäjällä tulee olla tuntemus, millainen kappale sopii mihinkin sarjaan. Tanssityylit ja opettajien työskentelytyyli ovat käyneet hyvinkin tutuiksi vuosien varrella. Juhana on keskittynyt klassiseen balettiin ja kiittelee sitä, että on saanut työskennellä tuttujen opettajien kanssa.

- On hyvä, kun tuntee opettajien työtavat, koska jokaisella on oma opetustyylinsä ja se vaikuttaa myös pianistin toimintaan.

Säestäjältä vaaditaan improvisointitaitoa ja nopeaa kykyä reagoida. Juhana onkin koonnut tunteja varten oman kansion, josta voi valita erityyppistä musiikkia erilaisiin tilanteisiin. Mukana on kappalaita aina klassisesta ihan populäärimusiikkiin.

Tulevanakin kesänä Juhanalla on edessään melkoinen säestysurakka, sillä hän säestää lähes kahdeksan tuntia päivässä. 

 

Tanssia on mielekästä säestää

Säestäjän työtä Juhana kuvaa on vaihtelevaksi ja monipuoliseksi.

- Säestäjän hommaa ei voi kuvata sellaisilla termeillä kuin puuduttava tai yksitoikkoinen. Päivät ovat hyvin erilaisia, naurahtaa Juhana ja kertoo, että kalenteri on nuottien ohella hänelle läheisimpiä ystäviä.

Eniten Juhana on tehnyt töitä laulajien ja viulistien kanssa ja tämän alueen hän kokee tuntevansa parhaiten. Tapahtuman merkityksestä kysyttäessä, Juhana kertoo, että pitkäaikainen mukanaolo on luonut hyvän jatkumon tanssin tuntemiseen.

- Tanssi kehittää niin monia taitoja, että se on todella hieno harrastus. Tanssi opettaa myös kuuntelemaan ja hahmottamaan musiikkia aivan erityisellä tavalla, Juhana päättää.


Muita kiinnostavia juttuja!