Kuopion kaupunginteatterin syksyn helmenä Sirpa Kähkösen Tankkien kesä
Kuva: Antti Karppinen

Sirpa Kähkösen Tankkien kesä Kuopion kaupunginteatterin syksyn helmenä

Kuopion kaupunginteatterin syksyn 2020 helmenä nähdään Sirpa Kähkösen Tankkien kesä. Esitys kertoo ystävyydestä, suurista iloista ja suurista suruista kohtalokkaina aikoina. Sen aikajänne sitoo jatkosodan ja vuoden 1968 Prahan tapahtumat eeppiseksi kertomukseksi syyllisyydestä, muistamisesta, selviytymisestä ja anteeksiannosta. 24.10. kantaesityksensä saavan näytelmän ohjaa Milko Lehto, ja sen pääosissa nähdään Atte Antikainen ja Lotta Vaattovaara.

Kaupunginteatterin syksy käynnistyy jo kuitenkin syyskuun alussa Ronald Harwoodin Pukijalla. Olli-Matti Oinosen ohjaama komediallinen draama kertoo elämästä teatterissa, sen vetoisissa pukuhuoneissa ja näyttämöllä. Sir on arvostettu, pitkän elämäntyön tehnyt näyttelijä. Hän valmistautuu esittämään jälleen kerran Kuningas Learia, mutta fyysiset voimat alkavat jo heikentyä eikä mielikään pysy enää mukana. Mutta hänen uskollinen pukijansa tietää, miten toimia. Tehtävä ei ole helppo, siihen tarvitaan psykiatrin, lääkärin, turvamiehen ja ystävän taitoja. Maria-näyttämöllä 3.9. ensi-iltansa saavan näytelmän pääosissa ovat Seppo Pääkkönen ja Pekka Kekäläinen.

Minna-näyttämön syksy avataan tänä vuonna poikkeuksellisesti brittikomedialla. Syyskuun 10. päivä ensi-iltaansa tuleva Tämä on ryöstö! on teatterimaailmaa järisyttänyt teos. Ohjaaja Tommi Auvisen mukaan se on nerokkaasti rakennettu näytelmä, jossa vauhti on kovaa ja toteutuksessa toimitaan sekunnin tarkkuudella. Näytelmä kertoo Kakolan vangista, joka suunnittelee mittaamattoman arvokkaan timantin ryöstöä. Hänen apurinsa sattuu olemaan vähemmän välkky ja tyttöystäväkin on viekas kuin kettu eikä huoltomieskään ole mikään huoltomies… klassisia rikoskomedian aineksia, mutta aivan uudella twistillä. Pääosissa nähdään Karri Lämpsä, Sari Harju, Mikko Rantaniva ja Ilkka Pentti.

Syyskuussa on poikkeuksellisesti tänä vuonna myös kaksi lisäensi-iltaa. Ensimmäinen niistä on Lahden kaupunginteatterin kanssa yhteistyössä tehty Tove Janssonin ja Pirjo Lonkan Kesäkirja. Näytelmä saa Kuopion ensi-iltansa Marialla syyskuun 10. päivä. Kesäkirja kertoo Sophiasta ja isoäidistä, jotka viettävät kesää ulkosaaristossa. Kesä on täynnä aurinkoa, tuulta ja yhdessäoloa, mutta myös pelkoja, ikävystymistä ja sadepäiviä. Esitys on hienovireinen, koskettava ja vakavan hauska tarina hyvin vanhan ja hyvin nuoren henkilön elämästä kesäsaarella. Syyskuun toisena lisäensi-iltana nähdään Maria Jotunin Kultainen vasikka Mikko Roihan ohjaamana. Näytelmä toteutetaan seitsemän teatterin yhteistyönä. Roihan mukaan luvassa on hikeä, rakkautta ja juhlintaa. Kultainen vasikka on kuvaus rahan välttämättömyydestä, sen humusta ja häikäisystä - ihmisen koko olemuksesta maailmansodan keskellä. Näytelmän tapahtumapaikkana on sykkivä kaupunki, jossa musta pörssi on villiä ja kaikki on kaupan. Berliinissä ensimmäisen ensi-iltansa saavan näytelmän Kuopion ensi-ilta on Maria-näyttämöllä 17.9.

Kuopion kaupunginteatterin syksyä värittävät myös runsaat vierailut. Minna-näyttämöllä nähdään suomalaisen teatteritaivaan legendoja ja Maria-näyttämön vierailut kuuluvat vahvasti stand up -genreen.

Minnalla vierailevat Kiviä taskussa 5.10. ja Ihan Seelana 2.-3.11. Marian vierailta ovat Iikka Kivi 4.9., Jukka Lindström 30.9. ja Teemu Vesterinen 23.-24.10. Lapsille on tarjolla Minnalla Musiikkiteatteri Kapsäkin Maailman ympäri 80 päivässä 26.-27.10.

Teatterin ohjelmisto täydentyy vielä keväältä syksylle siirtyvillä Tanssikiellolla ja Kaksoiselämää-musikaalilla.

Kuopion kaupunginteatteri


Muita kiinnostavia juttuja!