Tanssia ja tiedettä
Kuva: Pixabay

Tanssia ja tiedekahvilaa

Seminaaritoiminta on ollut osa Kuopio Tanssii ja Soita alusta saakka. Tänä vuonna järjestetään neljä seminaaria, joiden aiheina on muun muassa Taiteilijat äänessä sekä Tiedolla taitoa tulevaisuuteen. Mukana on myös Minna Canth-foorumi sekä Yhteistyöllä hyvinvointia edistämään-seminaari. Kaikki seminaarit ja ilmoittautumisen löydät täältä

12.6. Itä-Suomen yliopiston tiedekahvilassa on aiheena tanssi neurologisen kuntoutuksen menetelmänä.Tanssi tekee hyvää aktivoimalla sekä kehoa että mieltä ja se toimii myös kuntoutuksen menetelmänä.Tanssitaiteen tohtori, tanssipedagogi Hanna Pohjola on tutkinut esittävän taidetanssin merkitystä kuntoutuksessa ja tanssin katsomisen kokemusta aivotapahtuman jälkeen. Tule kuulemaan tutkimuksen tuloksista ja kuntouttavan tanssin voimasta! Tiedekahvilassa näet myös kuinka tanssin liike tehdään näkyväksi ja mitattavaksi biomekaniikan keinoin. Itä-Suomen yliopisto tarjoaa kahvin/teen ja kahvileivän 50 ensimmäiselle. 

Parempi kuin Disney

13.6. Musiikkikeskuksen Valohallissa klo 11.30-17 on toiminnassa liikelaboratorio, jossa valmistetaan pienoistanssiteos kehoon kiinnitettävillä antureilla. Antureiden avulla on myös mahdollista saada tietoa ihmisen liikkeistä ja siitä, kuinka rasitus kehossa vaikuttaa  Professori Pasi Karjalainen kertoo videolla liikeanalyysistä. Elokuvissa ja vaikkapa Disneyn animaatioissa käytetään samaa tekniikkaa liikkeiden tallentamiseen, mutta yliopistolla tutkimukseen tarvitaan tarkempaa analytiikkaa. Liikelaboratoriossa luotava digitaalinen juhlistaa Kuopio Tanssii ja Soin 50-vuotista taivalta. Teoksessa viisi iältään ja taustaltaan erilaista tanssijaa yhdistyy yhdeksi animoiduksi tanssijaksi, joka  improvisoidun liikekielen avulla tuo sanattomasti esiin tanssin yhteenkuuluvuuden: tanssi on kaikista ja kaikille. 

Itä-Suomen yliopisto on järjestämässä festivaalin aikana myös Tiedolla taitoa tulevaisuuteen-seminaaria, jossa tavoitteena on jalkauttaa tanssiin, musiikkiin ja kuntoutukseen liittyvää tutkimustietoa niiden pariin, jotka voisivat hyötyä tiedosta omassa työssään ja henkilökohtaisessa elämässään. 17.6. järjestettävässä seminaarissa oman näkökulmansa tanssin kuntoutusvaikutuksiin tuo mm. Jorma Uotinen.

Lisäksi aiheina on musiikin vaikutus aivosairauksien hoidossa sekä tasapainotaidon merkitys. Seminaarin taukotanssista vastaa Hanna Pohjola. Vuoden professoriksi 2019 valittu Helmi Järviluoma on mukana kertomassa äänimaisemista. Hän on ääni- ja aistimaisemien, musiikin ja kulttuurin tutkija, joka tutkii parhaillaan kaupunkien aistittujen elinympäristöjen muutoksia asukkaiden kokemina. Voit kuunnella Aistimaiseman lumoissa-nimisen podcastin täältä Siinä Järviluoma kertoo, millaiset äänimaisemat meitä liikuttavat ja miten koemme äänimaisemien muutokset. 


Muita kiinnostavia juttuja!