Sankai Juku toi buton Kuopioon
Kuva: Photo Petri Laitinen_02

Buto jätti pysyvän jäljen

Sankai Juku on japanilainen butotanssiryhmä, jonka perusti Amagatsu Ushio vuonna 1975. Ushio on edelleen ryhmän taiteellinen johtaja. Butotanssi on nykytanssin avantgardistinen muoto, jolle tunnusomaista on valkoiseksi maskeerattu vartalo. Aasialainen tanssiteatteriperinne näkyy myös butossa. Muutoin tanssia on hyvin vaikea lokeroida mihinkään tiettyyn tyylisuuntaan. Sanotaan, että buto on kuin virtaava vesi, jossa liike syntyy jokaisen omasta kehosta. Butolle ominaista on myös luonnosta kumpuava inspiraatio.

Eurooppaan Ushion ja Sankai Jukun toi aikoinaan video esityksestä, jonka Ranskan lähetystön lähetystöneuvos oli nähnyt. Tätä seurasi kutsu lähetystöön ja esiintymään Ranskaan. Vuonna 1991 butoa nähtiin ensimmäisen kerran Kuopiossa, kun Sankai Juku saapui teoksellaan Unetsu. Myös nimellä  The Egg Stands Out of Curiosity – Unetsu kulkeva teos kertoi elämän ja kuoleman kiertokulusta, luomisesta ja tuhosta. Helsingin Sanomat nimesi teoksen vuoden tanssitapaukseksi.

Tero Saarinen kommentoi esitystä 50-vuotisjuhlakirjassa: ”Sitä oli ihan kananlihalla alusta loppuun, että joku tekee tällaista. Se oli niin aseistariisuvaa ja omaa tietä vahvistavaa. Ajattelin, että haluaisinpa pystyä itse olemaan noin kirkas ja puhdas omalla tielläni. Se oli tajunnanräjäyttävä, iso elämys.” Ryhmä on tämän jälkeen vieraillut useita festivaalilla useita kertoja, viimeksi vuonna 2016 teoksella Utsushi-Between two mirrors.

Nykyään Sankai Juku luo uusia teoksia muutaman vuoden välein ja kiertää edelleen ympäri maailman. Viimeisimpiä ryhmän teoksia ovat Meguri-Teeming Sea, TranquiLand (2015) sekä Arc-Chemin du Jour (2019). Lisäksi teoksesta Unetsu on tehty myös uusi versio vuonna 2018.


Muita kiinnostavia juttuja!