Viikonloppuna mieleeni palautui Pori Dance Companylle vuonna 2015 koreografioimani teos ARK, joka syntyi reaktiona vaatimukseen jatkuvasta onnellisuudesta ja hyvinvoinnista. Ajan ihanteet työntävät helposti kohti suorituskeskeistä elämää, ja myös hyvinvointi on vaarassa luisua suoritettavien harjoitteiden sarjaksi. Tarkkailemme ulkoisilla mittareilla
sykettämme, askelmääriämme, kalorinkulutustamme, hengitystämme ja vireystilaamme. Lepokaan ei ole jäänyt tehokkuusajattelun ulottumattomiin – erilaiset älylaitteet paitsi kertovat, kuinka laadukasta palautumisemme tai unemme on ollut, myös ohjaavat toimintaamme kohti optimoitua suoritusta. Teos ammensi erilaisista ruumiin ja mielen harjoitteista ja nosti esiin niihin liittyvää ulkokohtaisuutta, keinotekoisuutta, romantisointia ja valtaa.
Koronakriisi on ollut ja on erikoislaatuinen oppitunti niin maailmasta kuin omasta itsestä, ja se on pakottanut pohtimaan hyvinvoinnin edellytyksiä. Arki on mullistunut, ja kyky sietää epävarmuutta sekä taito säilyttää toimintakykynsä jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa ovat joutuneet koetukselle. Itse olen menetetyistä töistä huolehtimisen lisäksi silti myös nauttinut poikkeusolojen aikatauluttomuudesta ja mahdollisuudesta antaa omien kiinnostusteni kulkea vapaina. Kriisi kirkastaa, mikä on tärkeää ja omaa onnellisuutta lisäävää. Vaikka pandemia on tuonut valtavasti haasteita, on se myös avannut näkymiä erilaisiin reitteihin kohti erilaisia tulevaisuuksia niin yhteiskunnallisella kuin henkilökohtaisellakin tasolla.
Videotervehdykseksi tallentui korona-ajan versio ARK-teoksen avauskohtauksen keinotekoisesta kung fu -tyylittelystä. Kiitokset Eero Auviselle äänisuunnittelusta sekä Antti Vähä-Vaheelle kuvausavusta, ja voimia kaikille yhteiseen kamppailuun koronakriisin haasteiden keskellä!
-Riku Lehtopolku-