Kylpylähotelli Rauhalahti yllättää taiteella ja tunnelmalla

Kaupunkilomalla luonnon rauhassa

Kun astuu kylpylähotelli Rauhalahden pääovista sisään, ei voi olla huomaamatta valtavan suurta mosaiikkitaideteosta, joka koristaa aulan seinää. Tarkemmin katsottuna työhön on selkeästi kuvattu aidot pohjalaiset häät. 

Liisa Koponen, Rauhalahden markkinointipäällikkö on aulassa vastassa ja kertoilee hotellin perustamisajoista ja nykyisestä toiminnasta. Mosaiikkiteoksen viralliseksi nimeksi paljastuu Eskon häämatka ja se on tehty jo edesmenneen taiteilija Tapio Tapiovaaran luonnoksen pohjalta. Teos on valmistettu Neuvostoliiton Taideakatemian Leningradin mosaiikkiverstaassa ja luovutettu 4.3.1983. Tapiovaaran sisarukset Nyrki Tapiovaara ja Ilmari Tapiovaara olivat hekin tunnettuja taiteilijoita. Nyrki oli elokuvaohjaaja ja Ilmari Tapiovaara juuri se Ilmari Tapiovaara.

Ei ollut aivan itsestään selvää, että hotelli nousi nykyiselle paikalleen. Alun perin kylpylähotellille etsittiin paikkaa keskustasta, mutta lienee onni, että lopulta paikaksi löytyi Rauhalahti. Sijainti ei oikeastaan voisi olla parempi. Monenlaiset aktiviteetit onnistuvat luonnon keskellä, on upea uimaranta, ulkoilumahdollisuuksia ympäri vuoden ja kylpylässä voi nauttia myös ulkoaltaan maisemista.

 

Lähellä elämyksiä

Rauhalahti on loppujen lopuksi hyvin pienen matkan päässä keskustasta ja bussilla kylpylähotellille pääsee ovelle saakka. Hyvinvointinäkökulma on hotellissa tärkeä toimintaa ohjaava tekijä ja luonto osana tätä on otettu huomioon.

- Ympärillä on paljon tekemistä ja näkemistä ja hotellin takaa alkava luontopolku on osa Natura-verkostoa. Monikaan ei ehkä tiedä, että tässä näin lähellä on luonnonsuojelualue, Liisa juttelee.

Virallisesti Katiskaniemen luontopolun nimellä kulkeva reitti, on ainutlaatuinen ympäristö nähdä vaikkapa liito-orava. Polulle pääsee ympäri vuoden, talvella vaikkapa lumikenkäillen. Viime aikoina niin sanottu staycation matkailu on selvästi lisääntynyt. Paikalle saapuva matkailija saattaa olla nykyään samasta kaupungista tai jopa aivan ”kulmilta”.

- Ennenhän hotellit eivät edes suostuneet majoittamaan samassa kaupungissa asuvia, että siinä on kyllä tapahtunut muutos ajattelussa selvästi, Liisa kertoo.

Ihmiset kaipaavat pieniä irtiottoja arjesta ilman matkustamisen aiheuttamaa vaivaa ja kotikaupungissa lomaileminen virkistää, kun tutut paikat näkeekin vähän uudesta näkökulmasta.

Rauhalahden asiakaspalvelu, jota kiitellään usein palautteissa, on tärkeä asia ja siihen panostetaan suunnitelmallisesti.

- Oman työpaikan arvostaminen ja henkilökunnan jatkuva koulutus ovat meillä tärkeitä ohjenuoria. Ajatuksena on, että vaikka asiakas viipyisi vaan sen yhden yön, niin siitä halutaan tehdä onnistunut kokemus. Asiakaspalvelu on myös ongelmanratkaisua mitä suurimmassa määrin.

Tapio Tapiovaara-Eskon häämatka mosaiikki  Rauhalahti
Eskon häämatka yksityiskohta Rauhalahti

Delfiini altaassa ja vedenneitoja tauluissa

Aulan mosaiikkityö ei suinkaan ole ainut taiteen edustaja, sillä kylpylän puolelta monelle on varmasti jäänyt mieleen allasosaston seinällä olevat vedenneitoaiheiset taulut, värikäs lasi-ikkuna sekä lastenaltaan delfiinikoriste. Punakeltainen delfiini onkin jäänyt monelle pienelle polskuttajalle mieleen, vaikka kyse ei varsinaisesta taiteesta olekaan. Pienetkin asiat voivat olla pienille suuria.

Lasten kanssa loman tai kylpyläpäivän vietto sujuu pienemmällä stressillä, kun allasalue ei ole liian suuri. Lastenaltaita löytyy kaksi kappaletta, joista toinen on hieman matalampi ja nälkäkiukku ei pääse yllättämään, kun allasosastolta saa myös pientä purtavaa. Ja uidessahan nälkä tulee aina!

 

 

Delfiinikoriste Rauhalahti lastenallas
Rauhalahti allasosasto suuri maalaus
vedenneitotyö pieni
Kylpylähotelli Rauhalahti Jätkänkämppä ohjelma
Kylpylähotelli Rauhalahti Savusauna Jätkänkämppä
Rauhalahti allasosasto lasityö

Tukkijätkien kämppä ja savusauna

Jätkänkämppä pienen matkan päässä, varsinaisen kylpylähotellin lähistöllä on suosittu paikka perinneiltoineen ja savusaunoineen. Kaikille avoimia iltoja on talviaikaan tiistaisin ja kesällä sen lisäksi myös torstaisin. Iltoihin voi kuka vain tulla syömään, saunomaan, uimaan ja nauttimaan ohjelmasta. Ohjelma ja ruoka kertovat vanhasta tukkilaiskulttuurista ja kesäohjelmaan kuuluu myös huima tukkilaisesitys. Mutta tiesitkö, että kämppä on siirretty paikalleen 1987 Nurmeksesta, jossa se tunnettiin Lintumäen kämppänä? Hirsi hirreltä tuotu kämppä on ollut ihan oikeiden karskien tukkilaisten yöpymispaikka, johon on mahtunut (tai mahdutettu) jopa 70 nukkujaa. Sanotaan seinillä olevan korvat, joten nämä seinät lienevät kuulleet melkoisen määrän kuorsausta ja tukkijätkien juttuja. Aikamoinen historia on tällä rakennuksella siis takanaan.

Jätkänkämppä onkin Rauhalahden yksi suosituimmista paikoista.

- Jätkänkämpän toimintaa on jatkuvasti kehitetty ja kehitetään edelleen ja nyt vuorossa on laavu Jätkänkämpän vieressä. Muitakin toimintoja suunnitellaan jatkuvasti eteenpäin ja päivityksiä tehdään, kertoo Liisa tulevaisuuden suunnitelmista.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on myös säilyttää suosittu tanssiravintolatoiminta. Vaikka monessa muussa paikassa tanssiravintolainnostus onkin hiipunut, haluaa Rauhalahti jatkaa tanssi-iltoja. Keskiviikko on edelleen perinteisesti naistentanssi-ilta, jolloin paikalla on aina huippuesiintyjiä.

- Viikonloppuisin on myös aina kotimaisia tanssiorkestereita ja tästä on haluttu ihan tietoisesti pitää kiinni. Rauhalahti tunnetaan myös tanssiravintolana ja tätä tarjontaa haluamme myös monipuolisuuden nimissä pitää yllä, Liisa sanoo.

Kesällä, Kuopio Tanssii ja Soi-viikolla Rauhalahti tarjoaa tanssiedun! Ke 12.6., pe 14.6. ja la 15.6.2019 tanssiviikon festaripassilla tai lipulla kaksi yhden hinnalla tansseihin. Huomioi myös majoitustarjous, joka on voimassa 9.-21.6.2019. Voit majoittua Rauhalahdessa edullisesti sopimushinnoin. Katso lisätiedot ja varausinfo täältä

Alla olevalla videolla kerrotaan lisää alueen tarjonnasta.


Muita kiinnostavia juttuja!