Petra Porspakka elää ja hengittää tanssia
Kuva: Pixabay

Tanssin ammattilainen: Petra Porspakka

Savonia-ammattikorkeakoulusta tanssinopettajaksi valmistunut Petra Porspakka toimii nykyisin Tampereen Konservatorion opettajana. Petra opettaa tanssiopistossa balettia ja kärkitossutunteja. Lisäksi hän opettaa balettia ja nykybalettia konservatorion tanssin ammattiopiskelijoille. Petra on tanssinut useissa tanssiteoksissa ja musikaaleissa sekä tehnyt menestyksekkäästi koreografioita oppilasryhmilleen. Mutta mikä on tuonut tanssin Petran elämään ja mitä tanssi on puolestaan tuonut Petralle? Otimme siitä selvää.

Vilkas päiväkotilainen ei varmaankaan aavistanut, että tanssista tulee koko loppuelämän juttu, kun viesti päiväkodin ohjaajilta vanhemmille otettiin vastaan.

”Päiväkodista oli sanottu, että viekää se johonkin tanssitunnille, kun se juoksee täällä ympyrää”, nauraa Petra.

Vanhemmat ottivat vinkistä vaarin ja sillä tiellä ollaan tänäkin päivänä. Tanssin opiskelu johti tanssinopettajan tutkintoon Kuopiossa, Savonia-ammattikorkeakoulussa, josta Petra valmistui vuonna 2005.  

Kuopion opiskeluajoista (2000-2005) Petralle on jäänyt mieleen tietysti jokavuotinen Kuopio Tanssii ja Soi, jossa ammattikorkeakoulun tanssin opiskelijat olivat usein assistentteina.

”Sehän oli ihan mahtavaa, sen viikon aikana sitä ahmi kursseja ja esityksiä. Erityisesti mieleen on jäänyt mm. Carolyn Carlsonin, Talia Pazin ja Nina Hyvärisen Spiritual Warriors (2002) sekä Introdans, joka on nähty festivaalilla useampanakin vuonna.”

Opettajana ja musikaalitähtenä

Opettajana Petra tekee myös ryhmilleen koreografioita ja inspiraatio niihin saattaa löytyä aivan mistä tahansa. Innoittajana saattaa olla jokin nähty esitys, mutta toisaalta idea voi lähteä liikkeelle myös arkisista asioista.

”Opetustyössä on ihanaa viedä tanssin perinnettä eteenpäin ja ohjata oppilaita oivaltamaan. Se, että näkee kun oppilaan päässä lamppu syttyy, kun hän oivaltaa miten joku juttu tehdään, se on hienoa. Tarkoitus on, että oppilas oppii tekemään asioita omalla tavallaan.”

Tanssiopettajan työn lisäksi Petra tekee myös aktiivisesti töitä tanssijana ja musikaalien myötä mukaan on tullut myös laulu. Hän on ollut mukana useissa Tampereen Teatterin ja Tampereen Työväen Teatterin produktioissa. Mieleen jääneitä teoksia viime vuosilta ovat Cabaret (2016), Cats (2017) sekä Anna Karenina (2018). Erityisesti Cabaret’n kappaleet ovat sellaisia, joita tulee laulettua usein vielä nykyäänkin.

Jos saisi valita kolme tanssiteosta, jotka kaikkien pitäisi nähdä kerran elämässään, Petran valinnat löytyisivät pitkälti baletin puolelta.

”Giselle on ehdottomasti sellainen, samoin Bajadeeri ja Mats Ekiltä oikeastaan mikä tahansa teos.” Perta kertoo ja mainitsee bonuksena vielä Batsheva Dance Companyn ja Ohad Naharinin Echad Mi Yodea.

Mitä tanssia elämäntapanaan pitävä henkilö sitten tekisi, jos pitäisi valita jokin toinen ammatti? Petran vastaus on historianopettaja tai arkeologi. Jonkinlainen tanssiva Indiana Jones ehkä? Mutta tanssijan identiteetti on kuitenkin niin vahva, että tämä lienee vain jossittelua.

Hauskoja sattumuksiakin on tietysti vuosien varrella tullut koettua.

”Eräässä esityksessä alkutanssin jälkeen tuli kuoron osuus, joten ajattelin että ehdin mennä siinä välissä naistenhuoneeseen. Ulos tullessa ovi ei sitten enää auennutkaan ja jäin jumiin! Hakkasin ovea ja huusin apua. Lopulta kollega sai lukon ruuvimeisselillä auki, se koko lukko oli mennyt rikki. Ehdimme kuin ehdimmekin omaan osuuteemme mukaan!” kertoo Petra ja nauraa. ”Mutta silloin päätin, että kesken esityksen en mene enää vessaan.”

Entä mitä tanssin ammattilainen haluaisi nähdä tulevilla Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla?

”Festivaalilla olisi ihana nähdä Nederlands Dans Theater, mikä tahansa ryhmä (NDT:lla on kaksi tanssiryhmää, NDT1 sekä NDT2), jotain espanjalaista balettia sekä modernia balettia.”

Petra Porspakka, tanssija