Miten tulla tanssijaksi?

Tanssijan tie

Kun kirjoittaa Googleen hakusanoiksi How to become a dancer saa tulokseksi 148 miljoonaa otsikkoa. Suomeksi haettaessa Googlen ehdotuksia tulee pari miljoonaa, mutta hakukone toki ehdottaa ensin vaihtoehtoja, kuinka tulla rikkaaksi, kuuluisaksi, kauniiksi ja paljon muuta. Voisi siis olettaa, että aivan ensimmäisenä tarvitaan rakkaus ja intohimo lajiin. Lavalla vaivattomalta näyttävät liikkeet ovat vaatineet satoja, tuhansia ja satojatuhansia toistoja ja tinkimätöntä harjoittelua, mutta useat ammattitanssijat ovat todenneet, että tanssiminen on ollut heille ainoa vaihtoehto. Vaikka usein tanssijaksi haluava saa vastaansa "eihän sillä Suomessa elä"-tyylisiä kommentteja, unelmien tavoittelu on silti monelle latistavia kommentteja tärkeämpää. Ja elääpä tanssilla Suomessa monikin, samoin maailmalla. Katso tästä Sydney Dance Companyn taiteellisen johtajan, Rafael Bonachelan tarina. 

Tanssin ala tarjoaa myös muita kuin tanssijaksi tähtääviä vaihtoehtoja. Tanssin alalla voi suuntautua myös opettajaksi, tuottajaksi, koreografiksi jne. ja perustasolta voi edetä aina tohtoriksi saakka. Muun muassa Länsi-Suomen opistossa on tanssitaiteen linja, joka antaa valmiuksia tanssialan ammatillisiin opintoihin Suomessa tai ulkomailla. Nykyisin Kansallisbaletissa solistitanssijana tanssiva Antti Keinänen on kertonut, ettei hän koskaan varsinaisesti päättänyt ryhtyvänsä tanssijaksi. Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin poikaleiriltä hänet bongasi balettikoulun silloinen rehtori. Antti Keinäsen, joka tanssi muuten festivaalilla upeassa Jord-teoksessa, haastattelun voit lukea täältä.

Alla olevalla videolla Antti Keinänen tanssii Jorma Uotisen koreografian Ballet Pathétique. Tämä koreografia nähtiin myös tämän vuoden Kuopio Tanssii ja Soilla Au Revoir Jorma U.-gaalassa Atte Kilpisen tanssimana. 


Muita kiinnostavia juttuja!