Miten Kuopioon syntyi kansainvälinen tanssifestivaali?
Kuva: Arkisto

Vetelät savolaiset

"Kuopio tarvitsee jo pelkästään itseään ajatellen kesäkulttuuria. Kesäteatteria meillä ei enää ole. Kaupunkin tunnetaan pelkästään muikkukukoistaan, vetelästä savolaisesta mitäänsanomattomuudesta ja Puijon linkkitornista. Jotakin on saatava tilalle." Näillä Aimo Hiltusen Itä-Suomen kesä -lehteen vuonna 1970 kirjoittamilla sanoilla alkaa Kuopio Tanssii ja Soin 50v juhlakirja. Kuulostaa jopa aika kauhealta! Mutta näillä sanoilla oli valtavan suuri merkitys siinä, että Kuopioon lopulta saatiin tanssifestivaali. 

Ensin tuli tynkäviikko

Kun alun perin balettiviikkona järjestetty tapahtuma ensimmäisen kerran näki päivänvalon, aikataulu oli sen verran tiukka, että aikaan saatiin vain lyhyt tapahtuma. Kuitenkin jo vuonna 1970 Kuopio tanssii -niminen tapahtuma pyörähti käyntiin täydellä teholla. Kuopiossa oli ollut tanssinopetusta jo 1950-luvulta saakka, joten henki oli tapahtumalle vastaanottavainen. Ja millainen tapahtumasta tulikaan.

Maailmantähdet Kuopiossa

Kuopio Tanssii ja Soi on tuonut Kuopioon vuosien varrella valtavan määrän maailman parhaita tanssitaiteilijoita, usein ensimmäistä kertaa koko Suomeen. Nyt 50 vuotta myöhemmin, Kuopiossa on upea festivaali, jonne halutaan tulla läheltä ja kaukaa. Jos haluat lukea lisää tapahtuman synnystä, osta juhlakirja täältä

Ballet Rambert 1971


Muita kiinnostavia juttuja!