Muodot liikkuvat Kuopion taidemuseolla
Kuva: Alina Sinivaara: Kuplahalli

Liikkuvat muodot -näyttely Kuopion taidemuseossa

Kuopion taidemuseo sijaitsee Kauppakadulla, kauniissa vanhassa pankkirakennuksessa. Kaupungin museotarjonta on ilahduttavan monipuolinen ja ne ovat suurimmaksi osaksi helposti saavutettavissa keskustan alueella. Kuopio Tanssii ja Soin taiteellisena johtajana vielä kesän 2019 toimiva Jorma Uotinen on tottunut museokävijä ja Kuopion taidemuseo on hänelle tuttu paikka. Museon intendentti Marja Louni saikin Uotisen vieraakseen eräänä keväisenä päivänä tutustumaan Liikkuvat muodot -näyttelyyn.

Liikkuvat muodot -näyttely nostaa teemoikseen kysymykset hengen ja ruumiin tasapainosta sekä kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Taidemuseon kokoelmista kootussa näyttelyssä taide ja liikunta kohtaavat. Liikkuvat muodot -näyttelyssä liike on läsnä urheilua ja kehon liikettä kuvaavissa teoksissa liikkuvana kuvana sekä muotoina, viivoina ja väreinä. Näyttely rakentuu eri vuosikymmeninä ja tehdyistä teoksista. Mukana Kuopion taidemuseon kokoelmien taiteilijoista ovat mm. Paavo Halonen, Anja Hyttinen, Heikki Marila, Osmo Monto, Ulla-Mari Lindström, Paavo Räbina, Eino Ruutsalo, Alina Sinivaara ja Rafael Wardi. Kesän aikana Kuopion taidemuseossa on luvassa tanssivartteja ja tanssillisia opastuksia.

Esillä myös sähköistä taidetta

Kuopion taidemuseon kokoelmista kootussa näyttelyssä on teoksia eri vuosikymmeniltä. Anja Hyttisen 1960-luvun jalkapallon ja painin kuvauksissa on vahva kilpailun tuntu. Jalkapalloa on käsitellyt Hyttisen lisäksi Alina Sinivaara vuonna 2019 valmistuneessa Kuplahalli-maalauksessaan. Tanssin kuvauksia nähdään niin veistoksissa, maalauksissa kuin piirustuksissakin. Yksilöurheilu on teemana mm. Osmo Monton juoksija-aiheisissa teoksissa. Kuvanveistäjä Paavo Halonen on puolestaan ikuistanut pronssiin pukkaajan, joka työntää kuulaa voimakkaasti koko kehollaan.

Liike on esillä myös sähköisen taiteen muodossa. Eino Ruutsalon kineettiset veistokset edustavat 1980-luvun sähköistä taidetta.  Samalle aikakaudelle ajoittuu Paavo Räbinän videoteos miekkailijoista. Ulla-Mari Lindströmin animaatio Koreografia kotona vuodelta 2008 on hauska tanssin kuvaus arkisessa ympäristössä.

Abstraktissa taiteessa liike on keskeinen elementti. Heikki Marilan dynaamiset siveltimenvedot ja Jaakko Rönkön värikkäät seinälle levittäytyvät paperikiehkurat luovat illuusion jatkuvasta liikkeestä.

Vahva visuaalisuus inspiroi

Usein museoissa ja eri näyttelyissä sekä Suomessa että maailmalla käyvä Uotinen kertoo käyvänsä näyttelyissä usein yksin. "Yleensä menen yksin, koska sitten saa pysähtyä ja palata tiettyjen teosten ääreen. Joskus Pompidou-keskuksessa oli Salvador Dalin retrospektiivinen näyttely ja siellä oli Dalin vaimostaan maalaama työ. Se oli niin tarkka kuvaus, että minun oli pakko palata aina siihen." Maailman museoista Uotiselle on jäänyt vahvana elämyksenä mieleen erityisesti New Yorkin modernin taiteen museo eli MoMA sekä Pariisissa sijaitseva Fondation Louis Vuitton. Myös Pariisin pienet galleriat ovat hänelle tärkeitä ja rakkaita.

Liikkuvat muodot –näyttelyssä esillä oleva Olli Halosen Pukkaajaveistos kirvoitti Uotiselta kommentin: "Tässä teoksessa on valtava liikkeen tuntu, se on hyvin voimakas ja selkeä."Uotisen omissa koreografioissa inspiraation lähteenä on usein ollut jokin taideteos ja visuaalisuus on hänelle hyvin tärkeä tekijä. "Kun tein aikoinaan sooloteoksen nimeltään Huuto, vaikuttivat Egon Schielen kuvat hyvin voimakkaasti samoin Hugo Simbergin Halla, josta tein myös tanssiteoksen. Kuvataiteen vaikutus on ollut hyvin vahva. Omassa taiteellisessa prosessissani on usein myös eräänlaista tutkimusmatkailun tuntua."

Kuopion taidemuseon kesä käynnistyy tanssien

Liikkuvat muodot -näyttelyyn liittyen taidemusoeossa tutustutaan eri tanssilajeihin. Keskiviikkoisin 12.6. ja 19.6. klo 13 pidettävillä tanssivarteilla perehdytään yhteen esillä olevaan teokseen ja tanssilajiin. 12.6. vartilla teemana on nykytanssi ja 19.6. päästään pyörähtelemään lavatansseissa. Kuopion taidemuseon työntekijöiden työparina tanssivarteilla toimii tanssinopettaja Maria Aho.

Tanssivarttien lisäksi tarjolla on tanssiteemaisia opastuksia sekä lapsille että aikuisille. Lapsille suunnatut tanssilliset kierrokset näyttelyssä järjestetään pe 14.6. ja la 15.6. klo 11. Lastenkierrosten sisältö on suunniteltu 6-10 -vuotiaille. Aikuisille suunnatut tanssikierrokset näyttelyssä pidetään pe 14.6. ja la 15.6. klo 15. Opastuksilla näyttelyyn tutustutaan oman kehon liikkeen kautta. Teosten muodot, suunnat ja dynamiikka johdattavat ohjattuihin tanssillisiin tuokioihin, joiden kautta pysähdytään teosten äärelle tutkimaan, tulkitsemaan ja nauttimaan liikkeen virrasta.

Tanssiopastuksille ilmoittautuminen taidemuseon aukioloaikoina ti-su 10-17, ke 10-19 p. 017 182 633. Ryhmiin mahtuu mukaan max. 10 osallistujaa. Tanssivarteille ja tanssiopastuksille voi osallistua taidemuseon pääsymaksulla. 8/5 €, alle 18-v. maksutta. Keskiviikkoisin Veikkaus-kortilla vapaa pääsy ja museokortti käy maksuvälineeksi.

(Kuva sivun ylälaidassa Alina Sinivaaran teoksesta Kuplahalli)

Anja Hyttisen teos Olympiadi

Anja Hyttisen teos Olympiadi.

Jorma Liikkuvat muodot

Marja Louni ja Jorma Uotinen keskustelivat näyttelyn teemoista.


Muita kiinnostavia juttuja!