Miksi kulttuurista pitäisi kiinnostua?
Kuva: Pixabay

Mitä se kulttuuri oikein on?

Tiesittekö, että sana kulttuuri tulee latinan verbistä colere, joka tarkoittaa viljellä? Aluksi se tarkoitti kirjaimellisesti maanviljelyä, mutta myöhemmin käyttöön tuli termi hengen viljely, kuinka ollakaan muinaisten roomalaisten, tarkemmin Ciceron, toimesta. Nykyisin kulttuuri määritellään niinkin ylevästi kuin "Yhteisön tai koko ihmiskunnan henkisten ja aineellisten saavutusten kokonaisuus." Taide ja kirjallisuus ja tietysti tanssitaide ovat myös kulttuuria ja siinä eturintamassa Kuopio Tanssii ja Soi haluaa olla mukana. 

Miksi se kulttuuri sitten on niin tärkeää. No siksi, että se antaa meille omanlaisensa ankkurin, jolla kiinnitämme itsemme ympäröivään yhteisöön ja yhteiskuntaan. Se auttaa meitä avartamaan maailmankuvaamme, opettaa sosiaalisia taitoja ja antaa ainutkertaisia elämyksiä, jotka kohottavat arjen yläpuolelle. Kaikki tämä auttaa myös kohentamaan terveyttä ja hyvinvointia. Elämykset aiheuttavat elimistössä suotuisia fysiologisia muutoksia ja esimerkiksi musiikin kuuntelun on todettu vähentävän stressiä ja laskevan verenpainetta. Ilon kokeminen lisää onnellisutta ja sanotaan että kulttuurielämykset voivat olla tehokkaampia kuin liikunta.

Vähemmän lääkkeitä enemmän läheisyyttä

Kulttuuria voi toki harrastaa yksinkin, mutta porukalla saa irti parhaan hyödyn. Ryhmän jäsenyys ja aktiivinen toimijuus sekä kokemusten jakaminen on tärkeää. Yksinäisyys, jota voisi kutsua jo kansantaudiksi, vähenee ja itseluottamus sekä aktiivisuus kasvavat. Tampereen yliopiston sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola sanoo Suomen Mielenterveysseuran sivuilla, että "Hyvät taiteilijat auttavat ihmisiä ymmärtämään asioiden monimutkaisuuden ja sietämään epävarmuutta. He osaavat tiivistää jotakin tästä ajasta, yhteiskunnasta ja elämästä, mikä saa kysymään, voisivatko asiat olla toisin kuin itse on tottunut ajattelemaan. Parhaimmillaan taiteilijat aistivat myös tulevaisuutta."

Voiko tanssi pelastaa henkiä?

Itä-Suomen yliopiston, Suomen Aivosäätiön ja Kuopio Tanssii ja Soi ry:n Tiedolla taitoa tulevaisuuteen -seminaarissa 17.6. ajatuksena on etsiä uusia näkökulmia ja ajatuksia kuntoutukseen tanssin ja musiikin keinoin. Seminaarin avaa liikuntalääketieteen professori Heikki Tikkanen ja seminaarin tavoitteena on jalkauttaa tanssiin, musiikkiin ja kuntoutukseen liittyvää tutkimustietoa niiden pariin, jotka voisivat hyötyä tiedosta omassa työssään ja henkilökohtaisessa elämässään. Kulttuuri ja tutkimus voivat siis tukea toisiaan näinkin käytännönläheisellä tavalla. 

Kuopio Tanssii ja Soin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen on usein puhunut nuoruudessa sairastamastaan Guillain-Barrén taudista, joka vei hänen liikuntakykynsä. Toipuessaan hän havaitsi liikkeen valtavan voiman, joka lopulta määritteli hänen koko elämänsä suunnan. Katso video, jossa Jorma keskustelee Heikki Tikkasen kanssa ja kertoo kuinka tanssi pelasti hänen henkensä. 


Muita kiinnostavia juttuja!