Kirsi Soinisen sydän tanssii taiteelle
Kuva: Unsplash

La vie en rose

Vuodesta 2015 Kuopio Tanssii ja Soin hallituksen puheenjohtajana toiminut Kirsi Soininen on uudelle utelias, taiteen ja kulttuurin kaikkiruokainen ystävä. Ensikosketuksen tanssiin Kirsi on saanut varhain. "Olen tanssinut pienestä tytöstä lähtien balettia, jazz- ja modernia tanssia ja myöhemmin muita lajeja. Haaveilin tuolloin Kuopion taidelukion tanssilinjasta. Ehkä ensimmäinen selkeä muistikuva liittyy erääseen vapunpäivään Jyväskylässä, kun esiinnyin ystäväni kanssa Jyväskylän kaupungintalon juhlasalissa, lavalla pienessä vaaleanpunaisessa ballerina-asussa, jossa ehkä muistutin enemmän Tanhupalloa, kun upeaa ballerinaa."  

Tanssin ja kulttuurin Kirsi näkee olevan syvää ihmisyyden ydintä. Kuvataide kulkee elämässä mukana vahvasti. "Minulle kuvataide on suuri intohimon kohde. Olen piirtänyt ja maalannut läpi koko elämäni. Kuvien tekemisen taito kulkee suvussamme. Kuvien tekeminen on minulle fundamentti, tapa ilmaista itseäni ja tunteitani. Se on samaan aikaan flow-tila ja meditaatio, synnytys ja hengitys.

Kulttuurin kuluttajana olen kaikkiruokainen, vaikka oma tekeminen kytkeytyy vahvasti kuvataiteisiin. Tanssitaide on hetken taidetta, uniikki kokemus katsojan ja tanssijan välillä. Liikekieli on huikean ilmaisuvoimainen ja kokonaisvaltainen.

Itse ajattelen, että kulttuuri on vahvinta ihmisyyttä. Se toimii sillanrakentajana, kielenä, suvaitsevaisuuden kasvattajana. Kulttuuri sanoittaa ajan kuvaa ja signaloi tulevaa. Kommunikoi ja herättää meidät löytämään ratkaisuja."

Luovuus ja oivallus

Vaikuttavimmiksi kulttuurielämyksiksi Kirsin elämässä ovat nousseet useat festivaalilla nähdyt esitykset. "Hauskin on ehdottomasti ollut Les Ballets Trockadero de Monte Carlon Joutsenlampi, Compagnie Cie Käfigin Boxe Boxe puolestaan ällistyttävin ja huumaavin. Koskettavin on ollut Xie Xinin duetto ja vaikuttavin espanjalainen breakdanceryhmä Iron Skulls, joka vyöryi syliin saliin. Koskettavin elämys on vuorostaan ollut Helene Schjerfbeckin viimeisin näyttely Ateneumissa." Yksi Kirsin elämän motoista onkin Schjerfbeckin kommentti: ”Elämä, joka vietetään taiteen parissa, on hyvä elämä.”  

Elämän suurimmat saavutukset Kirsi summaa näin: "Elämän mittaisena saavutuksena näen vimman kehittyä ja haastaa itseäni koko ajan elämän eri osa-alueilla ja oman taiteen parissa Taitelijan Tytär-tuotemerkin äärellä. Myönteinen uteliaisuus uudelle on säilynyt. Tärkeimpänä pidän myös ihmisiä ympärilläni. Yhdessä uusien asioiden oivaltaminen ja uuden luominen on parasta."

Ja vielä lopuksi, Kirsi, mitä laulat yksin, silloin kun kukaan ei kuule? "Edith Piafin, La vie en rose."

Kirsi SOininen, KTS, hallituksen puheenjohtaja 4


Muita kiinnostavia juttuja!