Katriina Lahdelle tanssi on intohimo
Kuva: Photo by Thomas Drouault on Unsplash

Intohimosta tanssiin

”Putkiradiosta kuului sen ajan suosikkilaulaja Annikki Tähden ”Muistatko Monrepos’n”.  Katriina oli juuri oppinut nousemaan ”puita vasten” ja vaikka olo oli vielä horjuvaa ja epävarmaa, musiikki ja rytmi tarttuivat pieneen ihmiseen. Taapero nautti tanssista koko olemuksellaan.” Näin äitini kertoi ja pohti, syntyikö innostus ja intohimo tanssiin jo silloin.   

Kun vähän kasvoin, kehittelimme siskoni Ullan kanssa ohjelmallisia näytöksiä ja tanssikoreografioita perheeni iloksi – ja varmaan joskus rasitukseksikin. Opettelimme omatoimisesti myös tanssiaskelia ja heti kun oli mahdollista-jopa vähän ennen rippikoulua-pääsimme isojen serkkujen kanssa tanssilavoille. Ja sitten se olikin menoa, tanssi vei!

Viimeistään silloin tanssista tuli intohimo, kun löysin kilpatanssin. Aikuisiällä alkaneeseen uuteen, mieluisaan harrastukseen oli mahdollista satsata vahvasti, kun nuoruuden ruuhkavuodet olivat jo takana. Siksi harrastuksesta tuli niin rakas, tärkeä ja iso osa elämää. Kilpatanssiurheilussa viehätti kaikki: lajin fyysinen ja henkinen vaativuus, kilpailujen tuoma jännitys ja elämyksellisyys, kauniit ja näyttävät puvut sekä muu lajin mukana tullut glamour. 

Tiikeri ei pääse raidoistaan

Tanssijoiden ”heimo” muodosti vahvan ja kiinnostavan sosiaalisen verkoston, johon liittyi myös aktiivinen seuratyö. Seuratyön kautta minulla ja tanssiurheiluseurallani on ollut mahdollisuus olla mukana ja osana myös Kuopio Tanssii ja Soita. Yhteistyö on kehittänyt ja laajentanut monipuolisesti myös seuran perustyötä ja sen tunnettuutta. Yksi esimerkki on pyörätuolitanssijoiden leiri-, valmennus- ja kilpailutoiminta osana Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalia ja sen ohjelmaa.  

Kilpatanssin aktiivinen harrastaminen on jo nyt jäänyt, kestettyään 15 upeaa vuotta. Tiikeri ei raidoistaan pääse, joten työ ja vapaaehtoistoiminta tanssin parissa jatkuu mm. oman seuran Dance Flown toiminnassa, tanssikilpailujen johtajana, pyörätuolitanssijoiden luokittelijana sekä Suomen Tanssiurheiluliiton valtakunnallisena seurakehittäjänä.

Kuopio on tanssin kaupunki. Monipuolista tanssiharrastustoimintaa on tarjolla runsaasti ja erityisesti Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin aikana. Hyvä näin, sillä tanssi lisää terveyttä ja hyvinvointia. Sillä on tutkitusti vaikutusta myös muistiterveyteen. On erittäinkin sopivaa ja suositeltavaa liittää musiikkia ja tanssiaskeleita myös päivän rutiineihin ja kotiaskareihin. Kesäisin meitä hemmotellaan taas Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin loistavalla huippuohjelmistolla ja tanssileireillä.  

Katriina Lahtim KTS hallituksen jäsen