12.–16.6.2019

Karakteritanssi

Tarkoituksena on saada oppilaat tuntemaan ja tunnistamaan erilaisia karakteritanssin tyylejä. Mukaan karakterikengät ja tytöillä pieni hamonen.

Ilmoittautuminen: 1.2.2019 klo 10.00 alkaen
Paikka: Kuopion Tanssistudio
Opettaja: Jutta Mustakallio
Hinta: 85,00 €

12.6.2019 | klo 13:45
16.6.2019 | klo 14:45

Aikataulu

Keskiviikko
13:45
14:45
Kuopion Tanssistudio
Torstai
13:45
14:45
Kuopion Tanssistudio
Perjantai
13:45
14:45
Kuopion Tanssistudio
Lauantai
13:45
14:45
Kuopion Tanssistudio
Sunnuntai
13:45
14:45
Kuopion Tanssistudio

Jutta Mustakallio

Jutta on opiskellut tanssia Kansallisoopperan balettikoulun lisäksi Leningradin Vaganova-Akatemian tanssija- sekä pedagogilinjalla, mistä hän suoritti loppututkinnon 1986. Hän esiintyi tuolloin myös Kirov-teatterin Pähkinänsärkijässä (Venäläisessä tanssissa). Mustakallio on lisäksi valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta 2011. Hän on tanssinut Suomen Kansallisbaletissa 1974–1984 corps de ballet- ja solistirooleissa. Jutta on opettanut 1986-1991 SKO:n balettikoulussa sekä Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitoksella 1980- ja 1990-luvuilla, sekä balettia, karakteritansseja ja didaktiikkaa eri tanssikouluissa. Vuodesta 2013 lähtien hän on toiminut karakteritanssin tuntiopettajana Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksessa sekä EK-koulutuksessa. Tällä hetkellä hän toimii baletin tuotantosuunnittelijana Suomen Kansallisoopperassa ja baletissa.

Jutta Mustakallio

Karakteritanssit

Opetus perustuu venäläisen Vaganova-akatemian didaktiikkaan. Karakteritanssit ovat näyttämölle kehiteltyjä kansantanssipohjaisia tansseja. Näitä tansseja käytetään yleisesti klassisissa baleteissa antamaan lisäväriä ja -maustetta.

Karakteritanssit ovat ihastuttavia tansseja, joissa hyvinkin nopeasti oppilas pääsee ilmaisemaan itseään suhteellisen vaikeissakin sarjoissa ja tansseissa.

Karakteritanssit ovat hauskoja, kohtalokkaita, iloisia riippuen siitä, minkä maan tansseista on kysymys.

Venäläinen tanssi - kaksi selkeästi erottuvaa osaa, haikea naisten tanssi sekä iloinen ja räväkkä tanssi, jota esittävät niin naiset kuin miehetkin.

Napolilainen tanssi, Tarantella -  iloinen, menevä, aurinkoinen ja elämäntäyteinen.

Espanjalainen tanssi – energinen, menevä, tulinen. Käytetään paljon jalkoja ja käsiä. Myös viuhkan käyttö.

Unkarilainen tanssi, Czardas – aluksi vakavamielinen ja ylväs, nopeassa osassa jo menoa ja meininkiä. Jalkatyö tärkeässä osassa.

Masurkka, puolalainen tanssi – hienostunut, ylväs, hillitty, upea. Vaikeimpia tansseja.

Itämainen tanssi - naisten tanssi, jossa käytetään paljon käsiä ja taivutuksia. Pehmeä, sensuelli, hieman surumielinen.

Mustalaistanssi – dramaattinen, ilmaisuvoimainen, vaikeaa jalkatyöskentelyä.

Kurssin sisältö

Reverancella keskilattialla, tervehdyksellä opettajalle. Se tehdään eri karakteritanssien luonteiden mukaisesti – venäläinen, unkarilainen, itämainen. Yleensä valitsen yhden tyylin, jota tehdään koko kurssin ajan.

Tankoharjoittelu perustuu samoihin liikkeisiin kuin klassisessa baletissa.

Erilaisia koputuksia (venäläinen / espanjalainen). Kehittävät rytmitajua ja nopeutta sekä musikaalisuutta. Päkiän ja kannan vaihteluilla kehitetään jalkaterän nopeutta ja kestävyyttä.

Erilaiset flic-flacit kehittävät nilkan ja päkiän yhteistyötä, rytmisesti vaativa.

Développé (unkarilainen / mustalainen) – pehmeä, voimaa vaativa. Erilaisia muotoja.

Grand jeté (venäläinen / unkarilainen) – kuten baletissakin, kehittää voimaa ja nopeutta.

Keskilattialla pieniä etydejä eri tyylien mukaisesti (venäläinen, unkarilainen, mustalainen, itämainen)

Kokonaisia tanssinumeroita, esim. Venäläinen tanssi ja Tarantella. Teemme keskilattialla myös Unkarilaista ja hieman jopa Masurkkaa. Jo ensimmäisellä tunnilla oppilaat pääsevät todella tanssimaan.

Sijainnit

 

Kuopion Tanssistudio, Liikekeskus Sektori, Puijonkatu 23

Festaripassi

Jos olet maksanut kurssisi 30.4.2019 mennessä, saat festaripassin. Passilla voit ostaa edullisesti lippuja saman päivän esityksiin, mikäli tilaa on (liput myynnissä Musiikkikeskuksen lippukassalla klo 12 alkaen ja Kaupunginteatterin lippukassalla 1h ennen esitystä, koskee yli 15 € maksavia lippuja). Voit noutaa festaripassin Festival Shop & Infosta Musiikkikeskukselta 12.–18.6. klo 10–18. Festival Shop & Infosta löydät myös festaripaidat ym. tuotteet.