Kansainvälistä tanssin päivää juhlitaan vuosittain 29.4.
Kuva: Pixabay

Tanssilla on oma päivä Doris Laineen ansiosta

Vuosittainen tanssin päivä on kunnianosoitus tanssille. Mutta tiesitkö, että päivän juhlistaminen on saanut alkunsa Suomesta ja vieläpä Kuopio Tanssii ja Soin taiteellisena johtajanakin, vuosina 1981-1992 toimineen Doris Laineen (1931-2018) aloitteesta? Doris Laine kuului Kansainvälisen Teatteri-instituutin tanssikomiteaan (Unesco) ja vuonna 1982 hän ehdotti, että luotaisiin kansainvälinen tanssin päivä, jota juhlittaisiin ympäri maailman. Miksi sitten juuri päivämäärä 29.4.?

Päivä valikoitui Jean-Georges Noverren (1727–1810) syntymäpäivän perusteella. Noverre oli ranskalainen, Pariisissa syntynyt balettitanssija, koreografi, opettaja ja säveltäjä, josta hänen isänsä toivoi sotilasta. Jean-Georges oli kuitenkin jo varhain kiinnostunut tanssista ja pääsi kuuluisan pariisilaisen tanssinopettajan, Marcelin oppiin. Tämän jälkeen hän siirtyi Pariisin Oopperan ensitanssijan Louis Duprén oppilaaksi ja tanssijana hän debytoi Opéra-Comiquessa vuonna 1743. Opéra-Comiquessa sai ensi-iltansa moni tänä päivänäkin kuuluisa ooppera, kuten Georges Bizet’n Carmen sekä Claude Debussyn Pelléas ja Mélisande. Ehkä juuri tästä syystä, myös Noverre sai innoituksen säveltää.

Vietettyään kymmenisen vuotta kiertelevänä tanssijana, Noverresta tuli Opéra-Comiquen balettimestari ja kyseisessä tehtävässä hän toimikin myöhemmin ympäri Eurooppaa. Wienissä Burgtheaterissa toimiessaan, hän oli myös erään nuoren arkkiherttuattaren tanssinopettajana. Tämä herttuatar oli itse Marie-Antoinette, josta myöhemmin tuli Louis XVI:nen puoliso ja Ranskan kuningatar.

Noverren ansiot ovat erityisesti niin kutsutun toimintabaletin kehittämisessä. Noverre näki baletin omana taidemuotonaan, ei vain oopperoiden välinäytösviihteenä. Hän halusi nostaa tanssitaiteen arvostusta ja onnistuikin siinä vaikka hänen omia balettejaan ei olekaan esitetty sitten 1800-luvun. Hänen perintönsä näkyy tanssin päivän juhlinnassa. Joka vuosi päivään kuuluu olennaisena osana kansainvälisen tanssin päivän viesti, jota luetaan tanssin päivänä eri tilaisuuksissa.

Viesti puhuu humanismista

Tänä vuonna tanssin päivän viestin on laatinut tanssija, näyttelijä, koreografi ja tanssikasvattaja Gregory Vuyani. Viesti kuuluu seuraavasti: "Kun minua haastateltiin vähän aikaa sitten, jouduin miettimään, mitä tanssi merkitsee minulle. Katsoin taaksepäin, matkaa jonka olen elämässäni kulkenut, ja tajusin, että tanssilla on ollut minulle selkeä tarkoitus. Jokainen päivä elämässä tuo mukanaan uuden haasteen, joka täytyy kohdata, ja tanssin avulla yritän löytää sen merkityksen ja ymmärtää elämää.

Elämme käsittämättömien traagisten tapahtumien vaihetta, jota parhaiten voi kuvata post-humanismin aikakaudeksi. Juuri nyt, enemmän kuin koskaan, meidän täytyy tanssia näyttääksemme maailmalle, että inhimillisyyttä vielä on. Humanismin ja empatian avulla meidän on voitettava vuosikausia pysäyttämättä jatkunut näköalojen pirstoutuminen, joka on saanut aikaan universaalia surua ja murhetta, julman todellisuuden, jossa ihmiset joutuvat kohtaamaan kuolemaa, hylkäämistä ja köyhyyttä. Tanssin tulee nyt enemmän kuin koskaan olla vahva viesti maailman johtajille ja niille joiden tehtävänä on turvata ja parantaa ihmisten olosuhteita: Me olemme tosissamme, me olemme raivoisien ajattelijoiden armeija, ja päämäärämme on muuttaa maailmaa askel askeleelta. Tanssi on vapaus, ja saamamme vapauden avulla meidän on vapautettava muut kahleista, jotka rajoittavat heitä eri maailmankolkissa. Tanssi ei ole politiikkaa, mutta siitä tulee poliittista, sillä sen perimään kuuluu ihmisten välinen yhteys ja se vastaa ympäröivään todellisuuteen korostamalla ihmielämän arvokkuutta.

Kun tanssimme kehoillamme, liikehdimme tilassa ja kosketamme toisiamme, syntyy liikettä luovien sydänten voimaa. Se koskettaa sieluja ja välittää parantavaa energiaa, jolle on huutava tarve kaikkialla. Tanssin tarkoitus on siinä, se on kuin myyttinen satapäinen hydra, aina uudelleen ponnistava, katkeamaton tanssi jota kukaan ei voi voittaa. Nyt pitää siis tanssia lisää ja lisää!".

Suomennos: Tanssin tiedotuskeskus, 1.4.2020.

Tanssin päivä on edelleen ajankohtainen ja tärkeä päivä. Sen perustehtävä on tuoda näkyvyyttä tanssille ja nostaa esille sen merkitys jokapäiväisessä elämässämme.


Muita kiinnostavia juttuja!