Johanna Rajamäki on Kuopio Tanssii ja Soin uusi toiminnanjohtaja
Kuva: Kalle Saarela

Johanna Rajamäki on Kuopio Tanssii ja Soin uusi toiminnanjohtaja


Johanna Rajamäki on Kuopio Tanssii ja Soin uusi toiminnanjohtaja. Johanna aloittaa työnsä elokuussa 2021 ja korvaa toiminnanjohtajana vuodesta 1996 toimineen Anna Pitkäsen.

Mutta kuka uusi toiminnanjohtajamme oikeasti on ja millaisissa tunnelmissa festivaalin johto siirtyy uuteen aikaan?

Johanna esittäytyy

Olen ihan lapsesta asti tanssinut, balettia ja muuta. Minulla oli aivan loistava liikunnanopettaja, joka oli hyvin tanssimyönteinen ja piti ilmaiseksi koulun jälkeen meille tanssitunteja. Teimme sitten kaikenlaisia koreografioita ja esityksiä koko koulun ajan.

Menin Seinäjoen kaupunginteatterille avustajaksi yläasteen lopulla ja tein siellä musikaaleja. Ja kun lopetin ne hommat joskus parikymppisenä, jäin teatterille vuodeksi tuotantoharjoittelijaksi. Siellä tajusin, että tämä taustaduuni ja hallintohan on tosi kiinnostavaa.

Lähdin sitten Turkuun opiskelemaan ja pääsin sieltä Helsinkiin töihin. Ensin FremantleMedialle ja sitten Teatterikorkeakoulun viestintäpuolelle, jossa aloin myöhemmin sijaistamaan tanssin tuottajaa. Ja silloin 21-vuotiaana löysin nykytanssin. Aloin tuottamaan TeaKin opiskelijoiden lopputöitä ja koin suuren heureka-elämyksen. Minua kiinnosti aina kansainvälisyys, mutta teatteri oli tosi kielisidonnaista. Tajusin, että tanssihan yhdistää tämän kaiken!

Lähdin Lontooseen opiskelemaan maisterintutkintoa ja jäin sinne töihin. Ja siellä nykytanssi oli tietysti todella läsnä. Shape Arts, eka työpaikkani siellä, ei ollut varsinaisesti tanssiorganisaatio, mutta toinen, Dancers’ Career Development, olikin jo eräänlainen urapalvelu ammattitanssijoille.

Tein myös Tuomiston Satulle ja Saarisen Terolle freelancer-hommia ja sitten toimin IMG:n buukkauspuolella kolme vuotta tuoden jenkkiryhmiä Eurooppaan, kunnes jo entuudestaan tuttu Tero Saarinen otti minuun yhteyttä ja lähti houkuttelemaan minua Suomeen. Ja tässä sitä ollaan, kahdeksan vuotta myöhemmin.

Vapaa-ajalla olen hyvin liikunnallinen ihminen ja harrastan edelleen tanssia. Olen showtanssi-ihminen henkeen ja vereen. Kulutan muutenkin kulttuuria paljon, kuvataidetta, musiikkia ja muuta. Lisäksi olen hyvin luonnonläheinen. Käyn paljon metsässä ja saaristossa ja harrastan avantouintia ja joogaa.

Millä mielin kohti tulevia aikoja?

Mika Sutinen, Kuopio Tanssii ja Soi -yhdistyksen puheenjohtaja

- Johanna täydentää tiimiämme ominaisuuksillaan erinomaisesti. Hänen positiivinen ja eteenpäin optimistisesti katsova persoonansa teki meihin vaikutuksen. Johanna suhtautuu tanssitaiteeseen intohimoisesti ja toimii mahdollistajana jättäen taiteelliselle johdolle sen tarvitseman tilan ja vapauden. 

Riku Lehtopolku, taiteellinen johtaja

- Odotan innolla yhteistyötä ja uusien ideoiden pallottelua Johannan kanssa. Hän tuntee tanssin kansainvälistä kenttää hyvin, on laajalti verkostoitunut ja ajattelultaan avoin – koen nämä loistaviksi lähtökohdiksi festivaalin kehittämiselle.

Johanna Rajamäki

- Olen todella otettu ja innoissani tästä ainutlaatuisesta mahdollisuudesta ja tilaisuudesta työskennellä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin parissa ja vaikuttaa Suomen tanssin kenttään vientiin keskittyneiden työvuosien jälkeen. Odotan innolla yhteistyötä festivaalin ydintiimin kanssa.


Muita kiinnostavia juttuja!