Hip hop-vaikutteita, räjähtävää energiaa ja häkellyttävän fyysisiä liikkeitä
Kuva: Wonge Bergmann

Hip hop-vaikutteita, räjähtävää energiaa ja häkellyttävän fyysisiä liikkeitä

Kansainvälisesti tunnustettu hip hopin uudistaja, koreografi Bruno Beltrão on mullistanut tanssitaidetta taidokkaalla hip hopin ja nykytanssin vuorovaikutuksella, samalla kamppaillen kotimaansa muuttuvan politiikan kanssa.

Hän teoksensa ovat vahvasti poliittisia ja hyvin energisiä.

Kuopiossa nähtävä New Creation on väkevä ja koskettava teos, joka piirtää näkymän Brasilian nykytilasta. Se syntyi Beltrãon vastareaktiona Brasilian radikaaliin siirtymään oikealle ja Bolsonaron hallinnon sortoon.

”Miten pysyä liikkeessä, kun poliittinen ja sosiaalinen tilanne halvaannuttaa kaiken kuin myrkyllinen sumu? Kun vainoaminen ja viha erottavat ja tukahduttavat vapauden ja solidaarisuuden, tasa-arvon ja demokratian”, Beltrão pohtii.

Uudessa teoksessaan, jonka nimen – New Creation – koreografi on jättänyt kuin tyhjänä paperina tulkinnoille tai vapaaksi niistä, poliittinen ilmapiiri muuttuu äärimmäisen fyysiseksi, häkellyttävän nopeiden energiapurkausten koreografiseksi kieleksi, jossa keho on jatkuvassa hälytystilassa.

Nopealla liikkeellään, korkeilla hypyillään, päällä pyörinnöillä ja volteilla Grupo de Rua luo 12 tanssijan voimin vastarintaa – spektaakkelimaisesti, haastaen ja tinkimättömästi.

Grupo de Rua esiintynyt jo yli 20 vuoden ajan

Bruno Beltrão on brasilialainen koreografi, joka käyttää urbaaneja tanssityylejä konseptuaalisen teatterin yhteydessä ja yhdistää erilaisia vaikutteita hip hopista abstraktiin koreografiseen maisemaan.

Beltrãon vahvat ja voimalliset teoksensa liikkuvat eri ääripäiden välillä: meditaation ja raivon, pehmeyden ja voiman, virtuositeetin ja heijastusten.

Vuonna 1996 vain 16-vuotiaana hän perusti tanssiryhmänsä Grupo de Rua de Niterói ystävänsä Rodrigo Bernardin kanssa. Alkuun Beltrão ja Bernand kiersivät kisoja ja tv-esiintymisiä.

Vuonna 2001 Grupo de Rua esitti teoksensa From Popping to Pop Copacabanan festivaalilla. Se oli varsinainen alku ja myös käännekohta Beltrãon koreografin uralle ja persoonallisen vision kehittymiselle.

Vuodesta 2002 lähtien ryhmä on kiertänyt ympäri maailmaa merkittävillä festivaaleilla ja teatterilavoilla.

Beltrão on palkitty kahdesti arvostetulla The Bessies – New York Dance and Performance  -palkinnolla. Vuonna 2010 teoksellaan H3 ja vuonna 2020 koreografiallaan Inoah.

Beltrão rikastaa koreografioillaan hip hopin ja nykytanssin vuoropuhelua, ja häntä on kutsuttu muun muassa hip hopin William Forsytheksi.

Bruno Beltrãon ja Grupo de Ruan New Creation Kuopio Tanssii ja Soi:lla 14. & 15.6.2023

Tutustu esitykseen ja varaa liput täältä


Muita kiinnostavia juttuja!