ENERGINEN avantgardisti, joka elää taidettaan nukkuessaankin
Kuva: Sukmu Yun

ENERGINEN avantgardisti, joka elää taidettaan nukkuessaankin

Eun-Me Ahn tuo Kuopioon värikkään ja voimallisen teoksensa, jonka sanoma on rauhan sanoma.

Koreografi, taiteilija Eun-Me Ahn vastaa videopuheluun norjalaisen hotellin aulasta.

Pitkän uran tehnyt, maailmaan kiertänyt taiteilija on juuri nyt uuden edessä, sillä hänen ryhmänsä on ensimmäistä kertaa kiertämässä Pohjois-Euroopassa.

Puhelua seuraavana päivänä matka jatkuu Tukholman Dansens Husiin, ja kesäkuussa Ahnin teos North Korea Dance nähdään myös Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla.

– Toivottavasti tämä on vasta alkua. Olemme erilaisia, mutta meillä on samanlaisuuksia. Kulttuurin vaihtaminen ja jakaminen kasvotusten on tärkeää. Jos katsomme kaiken vain tietokoneelta, se tappaa aivot. Tarvitsemme oikeita reaktioita kehoistamme, Ahn sanoo.

Ahnia on kuvailtu avantgardistiksi, jonka teoksissa yhdistyvät kontrastit, rajojen rikkominen, yllätyksellisyys ja huimapäisyys.

Etelä-Koreasta kotoisin oleva koreografi on työskennellyt muun muassa New Yorkissa. Euroopassa hänen teoksiaan on nähty vuosikymmenien aikana usein, muun muassa Wuppertalin Pina Bausch -festivaalilla ja pariisilaisella nykytanssinäyttämöllä Théâtre de la Ville’ssä, jossa hän toimii associated artistina.

Ahn kuvailee itseään ihmiseksi, joka ei pelkää muutoksia, menee jatkuvasti eteenpäin, on etulinjassa eikä koskaan lopeta ajatteluaan.

Ajattelu on Ahnin mukaan avain muun muassa siihen, että ihminen on hyvä ja selviää.

– Yritän luoda teoksillani koko ajan toivoa. Toivon ja ilon voimalla ihminen voi selvitä. Työni taiteilijana on sitä, miten ihminen voi olla vahva, löytää keskustansa ja olla hyvä. Pitää ajatella, Ahn sanoo.

Pohjoiskorealaista tanssikulttuuria eteläkorealaisella twistillä

North Korea Dance sai alkunsa, kun Eun-Me Ahn alkoi tutkia, mitä Pohjois-Korean tanssikulttuurille oli tapahtunut vuosikymmenten aikana.

Alkupisteenä oli ensimmäinen korealainen modernin tanssin kehittäjä ja kansainvälinen tähti Choi Seung-Hee, joka oli 1940-luvulla muuttanut Pohjois-Koreaan.

Hänestä ei kuitenkaan juuri löytynyt mitään materiaaleja. Hän oli jättänyt jälkeensä vain yhden kirjan ja videon.

– Hän meni pohjoiseen kehittämään nykytanssia, ja jotkut hänen opiskelijansa jäivät opettamaan hänen metodiaan etelään. Mutta sen jälkeen yhteys loppui. Olen ollut koko ajan kiinnostunut, miten hän kehitti modernia tanssia, mutta ennen internetiä sitä ei ollut mahdollisuutta tietää, sillä ketään ei voinut kontaktoida eikä pohjoiseen voinut mennä, Ahn sanoo.

Sitten tuli Youtube, jonne Ahn eräänä päivänä kirjoitti pohjoiskorealainen tanssi.

– Oli täydellinen yllätys, että siellä oli paljon videoita, musiikkia, tanssia, sieltä pystyi näkemään koko historian, Ahn sanoo.

Ahn tutki videoita ja kutsui Souliin työpajaan japanilaisia tanssijoita, jotka olivat olleen Pohjois-Koreassa opiskelemassa pohjoiskorealaista tanssityyliä.

Vaikka maiden tanssikulttuurillinen pohja on sama, esimerkiksi lihasten ja ilmeiden käyttö on aivan erilaista. Pohjoiskorealaisessa tanssissa on myös paljon viitteitä venäläiseen balettiin.

– Etelässä meillä on vapauden tila, mutta pohjoisessa tanssitaan valtiolle. Heidän näyttävät voimaa ja iloisuutta, kaikilla on sama, hymyilevä ilme. He tanssivat johtajalleen. Tuhat tanssijaa näyttää yhdeltä. Virheitä ei tehdä, Ahn sanoo.

Tälle kaikelle tutkailulle North Korea Dance pohjautuu – Ahnin siihen tuomalla omalaatuisella ja humoristisella twistillään.

Kun Eun-Me Ahn oli nuori, Pohjois-Koreasta ei puhuttu.

– Ajattelimme, että he ovat pahoja, Ahn kertoo.

Sittemmin ajatukset ovat muuttuneet. Ahnin mukaan korealaiset ovat kyllästyneitä sotaan. Edelleen koreoiden välisistä asioista voi olla vaarallista puhua julkisesti.

– Mutta minä en välitä, menen vaikka vankilaan, Ahn sanoo.

Taide voi luoda kadotetun yhteyden

Ahnin olemus on suorastaan kupliva. Kesällä 60 vuotta täyttävä taiteilija elää taiteilijanelämäänsä sanojensa mukaan myös nukkuessaan. Hänellä ei ole työn ulkopuolista elämää, sillä hän ei erota työtä ja muuta elämää toisistaan.

– Haluan olla taiteilija koko elämäni. Tykkään tästä elämästä. On vapautta olla taiteilija. Taiteilijoita pidetään vähän kreiseinä, joten voin tehdä mitä vain! Ahn nauraa.

Värit ovat hänelle tärkeitä, sillä ne muuttavat näkemystä. Inspiraationsa Ahn löytää usein tavallisesta elämästä.

– Koska emme käytä tanssissa kieltä, sen kautta on helppo olla yhteydessä. Kaikilla on omanlaisensa tanssi. Uskon tanssiin ja sen voimaan.

Ahn uskoo, että taide voi olla luomassa rauhaa ja yhteyttä kahden toisistaan eriytyneen kansakunnan välille.

– Olimme yhtä aiemmin, voimme helposti tulla yhdeksi uudestaan. Se on sanoma, jota haluaisin kehittää. Me tarvitsemme rauhaa, olemme väsyneitä sotaan. Meidän pitää lopettaa sotiminen.

Eun-Me Ahnin North Korea Dance nähdään Kuopio Tanssii ja Soilla 15.–16.6.2022.

EUN-ME AHN COMPANY: NORTH KOREA DANCE 


Muita kiinnostavia juttuja!