Israelilaiskoreografi Adi Boutrous-pehmeää maskuliinisuutta äärimmäisen fyysisyyden avulla
Kuva: Ariel Tagar

Adi Boutrous etsii teoksessaan pehmeää maskuliinisuutta äärimmäisen fyysisyyden avulla

Linnut sirkuttavat taustalla kuuluvasti. Niiden laulusta voi melkein kuulla ja tuntea lempeän eteläisen tuulenvireen, joka puhaltaa lintujen laulua pehmeästi ikkunasta sisään. Koreografi Adi Boutrous ei tosin heti edes huomaa lintuja. Auki olevasta ikkunasta, Tel Avivin kaduilta kuuluu vielä liikenteen ääniä ennen kuin viikonloppu rauhoittaa kadut. Mutta videopuhelu nappaa juuri sirkutuksen. Hetkessä – liikenteen äänten ja linnunlaulun yhdistelmässä – on jotain hauskalla tavalla vertauskuvallista, sillä Boutrous on tuomassa kesällä Kuopioon teoksensa One More Thing, joka tutkii maskuliinisuuden eri puolia pehmeämmästä näkökulmasta.

Vaikka perinteisen maskuliinisuuden valta-asema on murtumassa, Oscar-gaalassa nähdyn tyyppiset tapahtumat, Israelin ja Ukrainan kaltaiset konfliktit tai ihan vain perinteinen klassinen tanssimaailma muokkaavat sitä, miten maskuliinisuus näyttäytyy julkisissa tiloissa.

– Kun katsot ympärillesi, näet kuvia miesten reaktioista valtaan ja manipulaatioon. Klassisessa baletissa ballerina on kevyt ja laiha, mies puunkaataja, joka dominoi tilaa. Oikeassa elämässä nämä roolit kaikuvat edelleen, Boutrous sanoo.

Neljälle miestanssijalle tehdyllä, hyvin fyysisellä ja kosketukseen perustuvalla teoksellaan Boutrous haluaa näyttää uusia mahdollisuuksia maskuliinisuuden ilmaisemiseen.

– Emme unohda, että meillä miehillä on yhteys valtaan. Se on faktaa ja historiaa, emmekä leiki, ettei meillä olisi tätä menneisyyttä. Se on akilleen kantapäämme mutta myös lahjamme. Yritämme löytää harmoniaa ja pehmeyttä. Pehmeämmän kosketuksen ja turvallisemman paikan, Boutrous sanoo.

Teos on fyysisesti vaativa, ja tunnin mittaisesta koreografiasta suurimman osan ajasta kaikki tanssijat tanssivat yhdessä. Boutrousin mukaan juuri fyysisyys kuorii esiin pehmeyden.

– Keskeinen elementti töissäni on fyysisyyden ja altistumisen yhteys. Kun asettaa itsensä voimakkaaseen fyysiseen tilaan, tulee pehmeämmäksi ja aidommaksi. Kysymys ei ole siitä, että täyttäisin tilaa liikkeellä, tarkoituksena ei ole uupua, vaan löytää sisäisen valinnanvapauden tila ja muoto, joka johtaa meidät kosketukseen ja tunteeseen.

Uteliaisuudella muita kohtaan

Maskuliinisuuden lisäksi One More Thing on teos yhteen tulemisesta, yhdessä olemisesta ja solidaarisuudesta. Ihmisten väliset suhteet, yhdessä tanssiminen ja kosketuksen voima ovat usein läsnä Boutrousin teoksissa.

– Meidän pitää olla uteliaita toistemme kulttuureista ja kunnioittaa sitä.

One More Thing -teosta voikin Boutrousin mukaan katsoa eri suhteisiin peilaten: naisten ja miesten, valkoisten ja mustien, israelilaisten ja palestiinalaisten, enemmistön ja vähemmistöjen.

– Minusta tuntuu, että emme vaadi itseltämme solidaarisuutta. Välillä yritämme unohtaakin sen. On tärkeää, että tuemme esimerkiksi ukrainalaisia tällaisina aikoina, mutta sen pitäisi olla jokapäiväinen rituaali, osa systeemiä. Ei vain silloin, kun sota on päällä.

Uteliaisuus toista kohtaan korostuu Boutrousin tavassa tehdä teoksiaan. Kaikki lähtee liikkeelle improvisaatiosta ja tanssijoihin tutustumisesta. One More Thing -teoksen prosessi lähti liikkeelle kuukauden mittaisella improvisaatiolla.

– Se mahdollisisti tutustumisen ja ryhmäytymisen, intiimiyden ja yhteisen pohjan luovuudelle. Tanssijat tulevat eri taustoista ja improvisaation kautta pääsen tutustumaan heihin syvällisemmin. En opeta liikettä tai ota haltuuni heidän kehojaan, vaan sulautan oman lähestymiseni ja vien heidät pisteeseen, josta haluan aloittaa teoksen luomisen. Sen jälkeen alamme leikkiä ideoilla, Boutrous sanoo.

Levyjen metsästäjä

Musiikki on Boutrousin teoksissa tärkeä elementti, sillä se auttaa yleisöä tuntemaan teoksen, ymmärtämään sitä paremmin.

– Musiikki antaa informaatiota. Hiljaisuus on myös tärkeää. Tykkään leikkiä musiikin ja hiljaisuuden välisellä jännitteellä. Musiikki auttaa muotoilemaan tunteita, Boutrous sanoo.

– Kaikki on yhteydessä ääneen ja musiikkiin. Silloinkin, kun en ole tekemässä töitä. Etsin musiikkia koko ajan. Ennen pandemiaa matkustin joka vuosi Kolumbiaan ja sen naapurimaihin etsimään harvinaisia levyjä.

Erityisesti Boutrous on hurmaantunut 1970-luvun ja sitä edeltävien vuosikymmenten musiikista. Hän kuvailee rakastavansa ja olevansa jopa kateellinen 1970-luvun levyille – niissäkin ollaan yhdessä.

– Musiikki oli silloin orgaanista. Se nauhoitettiin yhdessä. Voit kuulla ja tuntea sen, kun he soittavat yhdessä. Pääset tuntemaan eloisuuden soundin takana, Boutrous sanoo.

– Se on se kokemus, jota etsin.

Adi Boutrous-One More Thing nähdään festivaalin ohjelmassa 19.6. ja 20.6.2022.

Näytökset ja liput

Adi Boutrous choreographer

Kuva: Tamar Lamm


Muita kiinnostavia juttuja!