Huolla ääntäsi
Kuva: Pixabay

Äänenhuolto sopii kaikille

Estill Voice-opettaja Jaana Turunen pitää Äänenhuoltoa tanssijoille-nimisen kurssin tanssiviikon aikana Kuopion Musiikkikeskuksella. 17.6. pidettävälle kurssille voit ilmoittautua tästä

Kysyimme Jaanalta, mistä tässä äänenhuoltotekniikassa oikein on kyse.

Tarvitseeko Estill Voice -kurssille tullessa olla jonkinlaista taustaa ja onko se enemmän äänen huoltoa vai jo olemassa olevien ongelmien korjaamista?

"Ei tarvitse olla aiempaa kokemusta, mutta asioita on varmasti helpompi ymmärtää, jos on laulanut tai käyttänyt ääntään muutoin eri tavoin. Ensimmäisessä workshopissa tutustutaan Estill-malliin äänentoiminnasta, jota voisi myös kuvata pikakurssiksi ”Näin äänesi toimii”. Se on sekä äänenhuoltoa että ongelmien ratkaisemista. Tutustumme 13 Estill-äänikuvioon ja kuuteen äänikvaliteettiin käytännönläheisesti yhdessä harjoituksia tehden. Äänikuvioiden myötä selviää, miksi joidenkin ääni on hiljaisempi ja toisen voimakkaampi, miksi yhden on vaikea laulaa korkealle ja toisen matalalle, millaisia eroja on klassisen- ja rytmimusiikin tyylien laulamisen välillä. Ja mikä tärkeintä, miten omia ”asetuksia” voidaan muuttaa, jotta voidaan puhua tai laulaa halutulla tavalla ja terveesti ääntä rasittamatta. Toisessa workshopissa sovelletaan näitä asioita käytäntöön erityisesti tanssinopettajan sekä näyttelevän ja laulavan tanssijan näkökulmasta eli niiden, jotka käyttävät ääntään tanssimisen ohella."

Voiko Estillistä olla apua esimerkiksi aivohalvauspotilaiden tmv. kuntouttamisessa ja käytetäänkö sitä tällaiseen?

"Kyllä varmasti. Estilliä käytetään myös puheterapiassa monin tavoin ympäri maailmaa. Laulamisen ja musiikin kuuntelun on ylipäätään havaittu edistävän kuntoutumista aivohalvauksen jälkeen."

Millaista apua Estill Voice training voi tarjota?

"Tapoja käyttää omaa ääntä monipuolisesti ja terveesti. EVT on erityisen suosittua musiikkiteatterin parissa, sillä se antaa vahvan pohjan muuttaa ääntä eri tyyleihin rockista klassiseen sekä monenlaisiin rooleihin soveltuvaksi. Ennen kaikkea se auttaa käyttämään ääntä terveesti ja kestävästi, mikä on äärimmäisen tärkeää varsinkin ääniammattilaisille. EVT on myös mainio työkalupakki ongelmien ratkomiseen. Sen kautta on helppo ymmärtää, miksi jokin asia ei suju ja mitä täytyy muuttaa, jotta haluttu lopputulos saavutetaan. Sen vuoksi EVT sopii ammattilaisten lisäksi myös harrastaijille esim. kuoroissa ja harrastajateattereissa."

Onko tuo tutustumisworkshop suunnattu kaikille?

"Kyllä sinne ovat tervetulleita kaikki äänenkäytöstä kiinnostuneet."

Ikäsuositus on 16+, onko tähän jokin tietty syy?

"Tutustumisworkshopiin liittyy tuhti tietopaketti ja koulutus etenee aikuisryhmälle suunniteltuna. Siksi 16 vuoden ikäraja. Se ei kuitenkaan ole tarkka eli jos joku nuorempi on asiasta suuresti kiinnostunut, niin ilman muuta mukaan voi tulla."


Muita kiinnostavia juttuja!