13. – 19.6.2018

Taiteellinen johtaja Jorma Uotinen

SUOMEN KANSALLISBALETIN OPPILAITOS

Suosittelemme perheille!

Suomen Kansallisbaletin oppilaitos on perinteikäs, vuonna 1922 perustettu Suomen ainoa baletin ammattitanssijoita kouluttava oppilaitos. Balettioppilaitos toimii kiinteässä yhteistyössä Suomen Kansallisbaletin kanssa, jonka produktioissa esiintyy säännöllisesti niin oppilaitoksen nuorimpia kuin ammattikoulutuksenkin opiskelijoita. Näemme otteita kevätnäytöksestä, joka sisältää sekä klassista balettia että nykytanssia.

Otteita baletista Coppélia
Esiintyminen on tärkeä osa tanssijan koulutuksessa ja kehityksessä. Oppilaiden täytyy tutustua näyttämöön jo nuorena. Mitä enemmän he esiintyvät, sitä parempia esiintyjiä heistä tulee. Klassisen repertuaarin baletteja ei ole tehty lapsitanssijoiden esitettäviksi, siksi olen luonut Coppéliasta oman version opiskelijoidemme kevätnäytöksiä varten. Se perustuu baletin parhaisiin paloihin muokattuna oppilaille sopivaksi. Koska Kuopioon tulee vain ammattikoulutuksen opiskelijoita, esitämme teoksen lyhennettynä.
Wilfried Jacobs

Silence Among Us
Kun kuolee henkisesti tuhat kertaa päivässä, tulee fyysisestä katoamisesta parempi vaihtoehto. Tämä ajatus, sen takana oleva totuus, häiritsee minua suunnattomasti. En saa sitä pois päästäni. Adil Faraj oli Irakissa asunut nykytanssija. Hänen kulttuurinsa ei hyväksynyt hänen taidemuotoaan. Hän kuoli pommi-iskussa.

Tarina koskettaa minua syvästi ja koen velvollisuudekseni jakaa sen muille. Haluan kertoa ihmisistä, jotka ovat eläneet ja kuolleet hiljaisuudessa. He ansaitsevat tulla muistetuiksi. Anna minun näyttää sinulle valtameren pisarat.
Emrecan Tanış

Otteita teoksesta Pienen näyttämön juttu
Tanssiva ihmiskeho on eri asia kuin ääni, joka aistittuna muodostaa kokemuksen. Jonkin musiikin tanssiminen ei ole tämän musiikin ”näkymistä”. En ole halunnut sotkea musiikin muodon itsenäistä eheyttä. Muusikoiden aiemmin synnyttämä vahva maailma on läsnä heidän maailmanaan. He ovat kutsuneet meidät luokseen eikä päinvastoin. Se, että tanssimme heidän musiikkiaan muuntaa kokemusta tästä musiikista, koska siinä tilanteessa se keskustelee meidän tanssimme kanssa.

En koe tulkitsevani musiikkia, vaan asetun samaan esitystilanteeseen ja tanssin siihen, mitä he soittavat. Kauneus on jonkun arvio jostain. Se on näkemys. Voittopuolisesti taiteessa syyt, merkitykset ja arvot ovat näkemyksellisiä.

Ihmisyys toteutuu elämyksenä kauniin äärellä tai läsnäolona tanssiliikkeessä. Ilmitulo on olemassaoloa. Onko se arvokasta, se riippuu kysyjästä.
Tommi Kitti

 


Ohjelmanmuutokset mahdollisia.

Kuva Mirka Kleemola

OTTEITA KEVÄTNÄYTÖKSESTÄ

Otteita baletista Coppélia
Koreografia Wilfried Jacobs (Arthur Saint-Léonin ja Marius Petipan mukaan)
Musiikki Léo Delibes
Valosuunnittelu Vesa Pohjolainen
Puvustus Suomen Kansallisooppera ja -baletti

Silence Among Us
Koreografia Emrecan Tanış
Musiikki Mehmet Sadik Tanis
Valosuunnittelu Vesa Pohjolainen
Puvustus Erika Turunen

Otteita teoksesta Pienen näyttämön juttu
Koreografia Tommi Kitti
Harjoittajat Virpi Juntti, Valtteri Raekallio
Musiikki Eero Hämeenniemi (säveltäjä), Sruthi Laya & Nada (esittäjä)
Valosuunnittelu Janne Teivainen

Tanssijat Birit Haarla, Katja Haarla, Samuel Haramo,
Katariina Luukas, Taru Hiitola, Emma Ikävalko, Maija Jalonen,
Salla Jansson, Oskari Kymäläinen, Tiia Lehtinen, Laura
Lehtonen, Julianna Luhtala, Viola Länsivuori, Sara Makkonen,
Jasmin Markkanen, Maiju Marvaila, Ellen Mäkelä, Isabella
Nevanlinna, Matilda Nordberg, Leonora Nummi, Silja Piippo,
Ella Puurtinen, Senia Robbins, Konsta Roos, Jessi Räty, Nelli
Sinilaakso

ESITYSTIEDOT JA LIPUT

14.6. klo 15
Kuopion Musiikkikeskus, konserttisali
Kesto 100 min, väliaika

Liput alkaen 28,50€