13. – 19.6.2018

Taiteellinen johtaja Jorma Uotinen

HANNA BROTHERUS COMPANY Suomi

to be kor. Hanna Brotherus

Hanna Brotherus avaa Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla kantaesitettävässä teoksessaan ainutlaatuisen näkökulman naisen elämänkaareen. Ajassa virtaava to be kuljettaa kolmen eri ikäisen naisen koreografiaa yhdeksi tarinaksi. Tanssija Sini Länsivuori (Tero Saarinen Company) huokuu näyttämöllä sekä valtavaa voimaa että haurasta herkkyyttä. Nykyinen, mennyt ja tuleva yhdistyvät harmoniseksi kokonaisuudeksi videolla esiintyvien Lorenia Lönnqvistin (8 v.) ja Ritva Katteluksen (81 v.) kautta.

Hanna Brotherus valmistui Teatterikorkeakoulusta koreografiksi 1994 ja suoritti pedagogiset opinnot 1996. Hän on tehnyt lukuisia näyttämöteoksia, tanssivideoita ja opettanut nykytanssia ja fyysistä ilmaisua.
Brotherus on saanut useita palkintoja ja apurahoja. Parhaillaan hän nauttii Taiteen keskustoimikunnan 5-vuotista taiteilija-apurahaa.

Brotheruksen töille on leimallista rohkeus ja pyrkimys tarttua yhteiskunnallisesti akuutteihin ja kiinnostaviin ilmiöihin. Hän haluaa herättää keskustelua ja haastaa osallistumaan. 

”Naisen ruumis on  valitettavan usein medialle riistaa ja objekti. Tanssissa naisen halu ja voima, lihallisuus ja seksuaalisuus, inhimillisyys ja kuolevaisuus ovat loputtoman kiinnostavia teemoja. Keski-ikäisenä naisena pohdin äitiyttä ja tyttäryyttä, sukuni naisten välisiä ketjuja, vanhenemista ja kuoleman väistämättömyyttä. Koen tärkeäksi nostaa naisen oman tilan teoksen keskiöön”, kertoo Brotherus to be -teoksensa lähtökohdista.

Sini Länsivuori on kuopiolaislähtöinen tanssitaiteilija ja pedagogi. Hän tanssi Suomen Kansallisbaletissa kiinnityksellä ollessaan lukuisia klassisia rooleja, parhaiten hänet tunnetaan kuitenkin nykytanssin tulkitsijana. Länsivuori on ollut koreografi Tero Saarisen luottotanssijana lähes 20 vuotta. Tällä hetkellä hän toimii Tero Saarinen Companyn taiteellisena kehityspäällikkönä ja vastaa Saarisen liiketekniikan opetuksesta ja kehittämisestä.

”Työskentely naisteemaisessa teoksessa ja naiskoreografin kanssa on luonnollisesti keskittynyt pohtimaan asioita juuri naisen elämän kautta. Soolotyöskentely on antanut myös mahdollisuuden syventyä teemaan kokonaisvaltaisesti keskusteluiden, kehollisten improvisaatioharjoitteiden ja henkilökohtaisten kokemusten kautta. Työskentely Hannan kanssa on ollut pysähdyttävää, voimaannuttavaa ja syvällistä”, kertoo Länsivuori teoksen harjoitusprosessista.
Ohjelmanmuutokset mahdollisia.

Kuva Nico Bäckström

to be

Koreografia Hanna Brotherus
Säveltäjä Johannes Brotherus
Visuaalinen konsultaatio Auli Turtiainen
Valosuunnittelu Mateus Manninen
Videosuunnittelu Ari Virem
Dramaturginen apu Marie Kajava
Tanssi Sini Länsivuori
Tanssi videolla Ritva Kattelus ja Lorenia Lönnqvist
Tuottaja Eeva Bergroth
Tuotanto Hanna Brotherus Company yhteistyössä Tero Saarinen Companyn kanssa
Kantaesitys 2017

www.hannabrotherus.com

ESITYSTIEDOT JA LIPUT

17.6. klo 15
Kulttuuriareena 44
Kesto 45 min, ei väliaikaa

LIPUT alkaen 28,50€