14.-20.6.2017

Taiteellinen johtaja Jorma Uotinen

GAALA

Juontaja Jorma Uotinen

Gaala koostuu useiden eri esiintyjien ja ryhmien teoksista.

 Hollantilaiskoreograf David Middendorpin teos Blue Journey sai ensi-iltansa vuonna 2008. Blue Journey nähtiin America´s Got Talent -tv-ohjelmassa, ja se on kuulunut myös eurooppalaisen nykytanssin helmen, Introdansin ohjelmistoon. Middendorp on ryhmän entinen tanssija. Middendorpin töille on ominaista tanssin ja multimedian yhdistäminen. Tämä juontaa juurensa koreografi kotitaustasta – insinööri-isän ja taiteilijaäidin poika on ollut aina kiinnostunut animaation ja tanssin samankaltaisuuksista. Blue Journey käsittelee identiteetin etsintää itsensä ja ympäröivän maailman kanssa painivan tytön kautta. Tyttö heijastaa sinistä valoa toisin kuin kukaan muu, mikä saa hänet ymmärtämään olevansa perustavanlaatuisesti erilainen kuin muut. Mutta tarvitseeko ja haluaako hän sulautua ympäröivään maailmaan? Teos ylistää erilaisuuden voimaa maailman muutoksen ja ihmisen kehityksen lähteenä.

Premio Roma Danza 2015 -koreografikilpailun voittajalta, hurmaavalta Xie Xiniltä nähdään gaalassa kaksi teosta: soolokoreografi Falling ja duetto <+> & <plus>. Kiinalainen tanssijatar hurmasi italialaisen koreografiilpailun tuomariston, joka Jorma Uotisen johdolla valitsi hänet yksimielisesti voittajaksi. Kilpailun voittajateos nähdään gaalassa.

Xie Xin (s. 1985) on kiinalaistanssijoiden nuorta sukupolvea. Hän on tanssinut Tao Dance Theatressa, Beijing Dance LDTX:ssä ja kiinalaisen nykytanssin ykkösryhmässä Jin Xing Dance Theatressa ja tehnyt koreografiita muun muassa Shanghain baletille. Hänet on palkittu Premio Danzan lisäksi muun muassa Hannoverin kansainvälisessä koreografiilpailussa vuonna 2015 sekä East China Dance -kilpailussa parhaana esityksenä ja toiseksi parhaana koreografina vuonna 2014. Xie Xin on johtanut omaa tanssiryhmäänsä, Xiexin Dance Theatrea vuodesta 2014 lähtien.

Tanssiteatteri Tsuumi esiintyy gaalassa otteella teoksesta Kake – tiellä tähtiin. Teos tarkastelee suomalaista mielenmaisemaa teemanaan Suomen satumaa. Matti Paloniemen koreografi kertoo Kake-nimisestä yhtyeestä, joka on hurmioitunut 80-luvun syntikkasoundeista ja iskelmämusiikista. Bändin haaveet ovat suuret, suunnitelmissa on massiivinen maailmankiertue, mutta sisäiset ristiriidat, jäsenten erilaiset unelmat ja toteutumattomat toiveet tuovat jännitettä yhtyeen matkaan.

Tanssiteatteri Tsuumi on helsinkiläinen, kansanperinteeseen nojaava tanssiteatteri, jonka teoksissa pääpaino on tanssin ja musiikin, liikkeen ja rytmin synteesissä. Tsuumi on toteuttanut 17-vuotisen historiansa aikana yli 50 kokoillan näyttämöteosta yksin tai yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Pori Dance Companyn taiteellinen johtaja Riku Lehtopolku esiintyy gaalassa otteella teoksestaan Sielulintu. Suomalaisessa muinaisuskossa sielulintu toi lapselle sielun syntymässä ja kantoi sen pois kuoleman hetkellä. Sielulinnun teeman ympärille rakentunut teos sai kantaesityksensä Oulunsalo Soi! -festivaalilla elokuussa 2015. Riku Lehtopolku on tanssinut Pori Dance Companyssa vuodesta 2001. Hän on ollut vierailevana tanssijana myös mm. Suomen Kansallisbaletissa ja Skånen Tanssiteatterissa Ruotsissa.

Suomen Kansallisbaletin tähtitanssijat esiintyvät gaalassa kahdella pas de deux’illä. Salla Eerola on opiskellut Turun konservatoriossa ja Suomen kansallisoopperan balettikoulussa. Hän sai kiinnityksen Kansallisbalettiin 1996, ja hänet nimitettiin tähtitanssijaksi 2009. Hänet on palkittu Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinnolla 2010. Michal Krčmář opiskeli Prahan tanssikonservatoriossa 2001–2009. Hän työskenteli Böömin baletin solistitanssijana 2009–2010 ja Prahan valtionoopperan baletin solistitanssijana 2010–2011. Suomen Kansallisbalettiin hän sai kiinnityksen solistitanssijaksi 2011; hänet nimitettiin ensitanssijaksi samana vuonna ja tähtitanssijaksi 2015. Krčmář palkittiin Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinnolla 2016.


Ohjelmanmuutokset mahdollisia.

Pääkuva Johann Trépanier
Muut kuvat Johann Trépanier, Cristiano Castaldi, Mikko Mäntyniemi

ERI ESIINTYJIÄ

XIE XIN & LI XING (Kiina)
<+> &
Koreografi Xie Xin
Tanssijat Li Xing, Xie Xin
Musiikki anonymity
Ensi-ilta 2015
 
RIKU LEHTOPOLKU (Suomi)
Osa teoksesta Sielulintu
Tanssi ja koreografi Riku Lehtopolku
Musiikki Aulis Sallinen: Aspekteja Peltoniemen Hintriikin surumarssista
Ensi-ilta 2015
 
SUOMEN KANSALLISBALETTI (Suomi)
Bajadeeri, pas de deux (1. näytös )
Koreografi Natalia Makarova
(Petipan mukaan)
Musiikki Ludvig Minkus
Tanssijat Salla Eerola, Michal Krčmář
 
TANSSITEATTERI TSUUMI (Suomi)
Ote teoksesta Kake – tiellä tähtiin
Koreografi ja ohjaus Matti Paloniemi
Esiintyjät Reetta-Kaisa Iles, Tuomas Juntunen, Salla Korja Paloniemi, Jarno Tastula, Antti Raekallio
Musiikki Jarno Tastula
Ensi-ilta 2015

--- väliaika ---
 
XIE XIN (Kiina)
Falling
Tanssi ja koreografi Xie Xin
Musiikki Ashram
Ensi-ilta 2013
 
SUOMEN KANSALLISBALETTI (Suomi)
Onegin, pas de deux (3. näytös)
Koreografi John Cranko
Musiikki Pjotr Tšaikovski
Tanssijat Salla Eerola, Michal Krčmář
 
ANOTHER KIND OF BLUE (Hollanti)
Blue Journey
Koreografi David Middendorp
Musiikki Radiohead ”Street Spirit (Fade Out)”; Clint Mansell ”πR²”; Radiohead ”Like Spinning Plates (live)”; Clint Mansell ”2πr”; Radiohead ”Videotape”
Tanssijat Davide Cocchiara, Antonino Milazzo, Johanna Nielandt, Madeline Harms, Sara Ceredi
Ensi-ilta 2008


 

ESITYSTIEDOT JA LIPUT

17.6. & 18.6. klo 18
Kuopion Musiikkikeskus
Kesto noin 110 min, väliaika

LIPUT alkaen 53,50€

OSTA LIPUT TÄSTÄ